Nem a kényszerbetelepítésre

Völner Pál államtitkár előadása a migrációs helyzetről

2016. szeptember 15., 14:25 , 819. szám
Völner Pál és Brenzovics László

A magyar kormánynak az európai migrációs helyzettel kapcsolatos álláspontjáról és a kötelező betelepítési kvótáról, valamint az októberi kvótanépszavazás jelentőségéről tartott Beregszászban előadást Vőlner Pál, Magyarország Igazságügyi Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Az előadást követően az államtitkár Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának képviselőjével közös sajtótájékoztatót tartott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

Völner Pál kiemelte: „A legfontosabb, amit itt, a beregszászi előadásomon is elmondtam, hogy az Európai Uniót érintő bevándorlási hullámot a brüsszeli vezetők rosszul kezelik, ezért lesz október 2-án népszavazás Magyarországon. És mivel a magyarságra, mint egységes egészre tekintünk, szeretnénk, ha a határon túli magyarok – a nemzeti összetartozás jegyében – véleményt nyilvánítanának a kérdésben. A menekültkérdés tekintetében természetesen Magyarország nyitott, de azt el kívánjuk utasítani, hogy egy ellenőrizetlen, felső korlát nélküli bevándorlási hullám nyomán kényszerrel Magyarországra telepítsenek idegen tömegeket, amelyek nem fogadják el a mi kultúránkat”.

Az államtitkár kérdésünkre válaszolva hozzáfűzte: „Mára beigazolódott, amit mi korábban is mondtunk, hogy az ellenőrizetlen bevándorlók bezúdulása problémákat okoz, növeli a bűnözést, a nők elleni erőszakot és a terrorizmus veszélyét. Ma már látszik, hogy Európában fokozatosan fordul át a közhangulat. Viszont a vezetők feje még nem tisztult ki teljesen, néhány választásra szükség van még ahhoz Európában, el kell mozdítani néhány alkalmatlan vezetőt, hogy a választók széles tömegei által józannak gondolt igazságok érvényre jussanak.”

Brenzovics László elmondta, hogy a Völner Pállal közösen tartott előadáson is kifejtette, sajnálatosnak tartja, hogy az Európai Unió kettős mércét alkalmazva számolatlanul engedi be a területére a közel-keleti migránsokat, míg Ukrajnával szemben a korábbi ígéretek ellenére máig nem törölték el a vízumkényszert. A KMKSZ elnöke furcsának tartja, hogy az Európai Unió politikusainak és az európai médiának a figyelmét elkerüli, hogy a háborús konfliktus következtében Ukrajnában több mint egymillió a belső menekültek száma, velük nem törődnek, kizárólag a Közel-Keletről érkezőkkel. Érthetetlennek nevezte továbbá, hogy Magyarországot az EU-ban bírálják, amiért a déli határait védi, miközben a keleti, Ukrajnával közös határa esetében ezt szigorúan megkövetelik tőle.

A kettős mérce kirívó példájának nevezte a Brenzovics László Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter nyilatkozatát, amelyben Magyarországot az EU-ból való kizárással fenyegette a menekültügyben elfoglalt határozott álláspontja miatt. A luxemburgi politikus azonban egyáltalán nem hallatta a hangját, amikor Hollandiában tartottak népszavazást Ukrajna és az EU társulási megállapodásáról, akkor számára nem volt skandalum és kirekesztő a többi EU-tagállam véleményét figyelmen kívül hagyó holland népszavazás. Akkor nem hangoztatta Asselborn úr, hogy Hollandiát ki kellene zárni az Európai Unióból– fűzte hozzá a KMKSZ elnöke.

Brenzovics László köszönetét fejezte ki Völner Pálnak a kárpátaljai látogatásáért és tájékoztató előadásáért, hangsúlyozta: „Ez az október másodikai népszavazás előtti időpont valamennyi nemzettársuk figyelmének a középpontjába állítja a migránskérdést, hisz a magyar és az európai média is ezekről a kérdésekről szól. A kárpátaljai magyarságot annak ellenére is érdekli az EU-t és benne Magyarországot érintő migrációs nyomás ügye, hogy Ukrajna nem tagja az EU-nak.”

dózsa