Kárpátaljai sikerek a XII. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságon

2016. november 1., 19:15 , 825. szám

Október 28–30. között Pécsett került megrendezésre a XII. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntője, amelyen a szimbolikus nemzetegyesítés szándékának fényében az elcsatolt magyar területek ifjú magyar diáksportolói is részt vehettek. Kárpátalját a Beregszászi Birkózó Sportegyesület sportolói képviselhették, s mint kiderült, kiemelkedően.

Karimov Igor, a bevezetőben említett beregszászi sportegyesület mesteredzője lapunknak elmondta, vidékünket 12 fiatal birkózó képviselte. Hála kitartó munkájuknak és tehetségüknek, a diákbajnokság birkózó szekciójában vidékünk sportolói négy első, öt második és két harmadik helyezést értek el, azaz a 12 birkózó 11 éremmel térhetett haza vasárnap.

Az első helyezettek: Popovics Szergej (66 kg), Deák Zoltán (53 kg), Horváth Árpád (59 kg), Darovci Adlan (73 kg)

A szombati birkózóversenyt követően a diákbajnokságon részt vevő csapatok egy magyar történelmi kvízesten vehettek részt, amelynek témakörei az 1956-os forradalom, II. Rákóczi Ferenc élete, és a Dózsa-féle parasztfelkelés voltak. Kárpátalja képviselőinek itt a negyedik helyet sikerült begyűjteniük. A beregszászi egyesület az idei alkalommal negyedszer képviselte vidékünket a rangos sporteseményen.

A már említett beregszászi sportegyesület nemcsak Pécsett képviseltette magát, hanem a Miskolcon megrendezett nemzetközi kötöttfogású birkózóbajnokságon is, ahol Kárpátalja 6-7 éves birkózóinak a több mint 300 versenyzőt felvonultató mezőnyben két első helyezést sikerült szerezniük. A két bajnok Kalakuckij Jurij és Garami Sándor volt.

A tizenkét fiatal birkózó pécsi útját a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezete támogatta.

R. Sz.