Ki fizet az előző tulajdonos tartozásaiért?

2016. november 16., 08:44 , 827. szám

„Vásároltam egy lakást. Az előző tulajdonos nagy összeggel tartozott a vízért, a villanyért és gázért is. A gázórát és a villanyórát már le is szerelték. Amikor elmentem a szolgáltatókhoz, hogy szerződést kössek a szolgáltatásaikra, illetve kérjem, hogy szereljék vissza a gázórát és a villanyórát, közölték, hogy előbb ki kell fizetnem az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást. Azért is pénzt kértek, hogy újra felszereljék az órákat. Valóban nekem kell megfizetnem a más adósságát, illetve megtehetik a szolgáltatók, hogy pénzt kérnek a visszakapcsolásért, s nem is kötik vissza a villanyt és a gázt, amíg nem fizetek?”

– Kezdjük azzal, hogy ön nem köteles megfizetni a lakás megvásárlása előtt, a korábbi tulajdonos által felhalmozott tartozást. Az ingatlan új tulajdonosának ilyen esetekben csupán az általa igénybe vett szolgáltatásokért kell fizetnie, vagyis attól a pillanattól fogva, hogy aláírta a szerződést, s a szolgáltató megkezdte a szolgáltatást.

Bátran hivatkozzék arra szolgáltatóknál, hogy nem létezik olyan jogszabály, amelynek értelmében a kommunális szolgáltatások terén korábban felhalmozódott tartozások az új tulajdonosra szállnának át, amennyiben értékesítik az ingatlant. A szolgáltatás valójában nem az épülethez kötődik, hanem a fogyasztóval kötött szerződés alapján nyújtja azt a szolgáltató. Más szóval, a tartozást a lakás előző tulajdonosától kell behajtaniuk, attól, aki eddig a gáz- és villamos művekkel szerződésben állt.

A fogyasztásmérő készülékek bekötésének, illetve a szolgáltatás beindításának költségei rendszerint a fogyasztót terhelik.

hk