Hogyan fogadható örökbe a házastárs előző házasságából származó gyermeke?

2016. november 30., 08:47 , 829. szám

„Szeretném örökbe fogadni feleségem előző házasságából származó gyermekét. Ismerőseim a hivatali eljárás nehézségeivel riogatnak. Valóban bonyolult az eljárás? Mire kell felkészülnöm?”

– Az örökbefogadással kapcsolatos kérdéseire a vonatkozó kormányrendeletben találja meg a választ (Порядок провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дот­риманням усиновлених дітей, затверджений Поста­новою №905 Кабінету Міністрів Украї­ни 08.10.2008.)

Ami a konkrét eljárást illeti, mindenekelőtt kérvényt kell írnia a Gyermekügyi Szolgálathoz, mely rendszerint a helyileg illetékes állami adminisztráció egyik hivatalaként működik.

A kérvényhez az ön esetében csatolni kell a következő dokumentumokat:

1) a személyi igazolvány, vagy a személyazonosságot igazoló egyéb dokumentum másolatát (két példányban);

2) a házassági anyakönyvi kivonat másolatát;

3) a speciális forma szerint összeállított egészségügyi szakvéleményt;

4) hatósági erkölcsi bizonyítványt, amelyet a Belügyminisztérium regionális szolgáltató központja állít ki;

5) a gyermek keresztlevelének másolatát;

6) a gyermek szüleinek írásos, közjegyző által hitelesített hozzájárulását az örökbefogadáshoz, vagy annak a házastársnak a hozzájárulását, akinek a gyermekét a másik házastárs örökbe fogadja, illetve a dokumentumot, amely igazolja, hogy a gyermeknek nincs másik szülője (az anyakönyvi hivatal által kiállított halotti bizonyítványt vagy igazolást; a szülői jogoktól való megfosztást; a cselekvőképtelenséget vagy az eltűntnek nyilvánítást kimondó bírósági határozat másolatát stb.).

A Gyermekügyi Szolgálat helyileg illetékes hivatalának a felsorolt dokumentumok benyújtásától számított tíz napon belül ellenőriznie kell azokat, majd beszélgetésre (interjúra) kerül sor önnel, illetve adott esetben megtudakolják, beleegyezik-e a gyermek az örökbefogadásba, ellenőrzik az örökbefogadó életkörülményeit stb. Mindezek alapján a hatóság véleményezi az örökbefogadás lehetőségét.

Miután kézhez kapta a hivatal véleményét, az önnek visszaszolgáltatott dokumentumok birtokában örökbefogadási keresetet kell benyújtania a bíróságon. A kereset formai követelményeit a Polgári perrendtartási törvénykönyv 5. fejezete (251–255. cikkely) tartalmazza. Ugyanebben a keresetben kérhető a gyermek vezetéknevének megváltoztatása.

Az eljárást a bíróság határozatának megszületése zárja le, amely vagy helyt ad a gyermek örökbefogadására vonatkozó keresetnek, vagy elutasítja azt.

hk