Mikor, hogyan ültessünk gyümölcsfát?

2016. december 28., 10:31 , 833. szám

Az ültetés legjobb ideje az almánál és a körténél egyaránt a lombhullás után jön el.

Őszi ültetésnél a vastagabb gyökereket vágjuk vissza 3-4 cm hosszan, ezzel a módszerrel elősegítjük a hajszálgyökér-képződést, így tavasszal a gyökérzet sokkal nagyobb és szerteágazóbb lesz. A sérült gyökereket távolítsuk el.

Tavaszi ültetés esetén minél hamarabb ültessük el az oltványainkat, szem előtt tartva, hogy a talajnak megfelelő hőmérsékletűnek kell lennie, de legalábbis fagypont fölöttinek.

 

Sor- és tőtávolság

Mindenekelőtt ismerjük meg a telepíteni kívánt gyümölcsfajtánk fajtabélyegeit.

A sor- és tőtávolságot elsőnek az alany határozza meg. Törpítő alanyok esetében (almánál: M.9, M.26; körténél: OHxF 51, Fox 11) a tőtáv csökkenthető adott értékek között. Erőteljes növekedésű alanyok (almánál: M.4, A.2, C. 2504; körténél: Egervári II., OHxF 69, 87) esetében támrendszer nem szükséges, viszont nagyobb teret igényelnek, tehát a sortávolságot és tőtávolságot is növelnünk kell.

Szintén befolyásoló tényező a nemes fajta elágazódási hajlama (habitusa). A koronaforma is meghatározó, hiszen például egy karcsúorsó korona sokkal kevesebb helyet igényel, mint a szabadorsó, vagy a termőkaros orsó.

 

Almánál és körténél alkalmazható koronaformák intenzív termesztésben

Az intenzív termesztésben az orsó koronaforma és típusai a legeredményesebbek.

– Superorsó korona. Tám­rend­szer nélkül nem termeszthető. A sortávolság: 2,5–3 m a tőtávolság 0,3–0,6 méter. Tartsuk szem előtt, hogy az ilyen intenzív termesztést gyümölcsfáink csak rövidebb ideig bírják (10-15 év) fenntartani, ami a fa kipusztulását eredményezheti. A fa magassága 2-2,5 m, ezeket a paramétereket betartva 4000-4500 db fa ültethető hektáronként.

Körtefajtáknál nem ajánlatos használni, mivel száraz időben, erős napsugárzáskor a levelek jobban perzselődnek.

Alkalmazható: a Braemburn, Golden Delicios klónok, Gála, Reál Gála fajtáknál.

– Karcsúorsó korona. Tám­rend­szert igényel. A sortávolság 3,5–4,5 m, a tőtávolság 0,5–2 m (lugas almánál 0,5 m fölötti legyen a tőtáv, míg egyéni támrendszernél akár 1-2 m is lehet). A fa magassága: 2-2,5 m. E paraméterek mellett akár 2000-3000 db fa is ültethető hektáronként.

Alkalmazható: Gála, Fuji, Golden Delicious, Mutsu, Granny Smith, Idared, Jonagold fajtáknál.

– Szabadorsó. Támrendszert igényel. A sortávolság 4–5 m, míg a tőtávolság 2–3 m között változhat. A fa mérete 3,5-4 m. Így 800–1000 db fa is elfér hektáronként.

Alkalmazható: Idared, Mutus, Golden Delicious, Jonathan klónok. Körténél a Conference fajtáknál.

– Termőkaros orsó. Tám­rend­szert kevésbé igényel, de eredményesebb támrendszerrel. Tőtáv: 6–7 méter sortávolság: 4 m. A fa maximális nagysága 3,5-4 m lehet. Ennél a koronaformánál a vázágak igen nagy szögben álnak, ezért nagy térigényűek a növények, maximum 300 db. fa férhet el egy hektáron.

Alkalmazható: Jonathan és a Starking fajtáknál; körténél: Villmos, Bosc Kobak, Clapp kedveltje.

 

Ültetőgödör, ültetés rendje

Az ültetőgödör nagysága mindig kérdéses. Nagysága függ az oltvány gyökérméreteitől – legalább két-háromszor nagyobb ültetőgödör szükséges, mint a gyümölcsfánk gyökértere. Ez házi kertekben megoldható, viszont nagyobb ültetvényeknél a nagy ültetőgödör nagyobb költségeket is jelent, amivel számolni kell. Ültetvényeknél a gödör nagyságát befolyásolhatjuk (csökkenthetjük) a már említett gyökérvisszavágással, valamint megfelelő talaj-előkészítéssel (mélyszántás, mélylazítás).

Ültetőgödörbe csak megfelelően érett istállótrágya, komposzt, vagy az alma esetében enyhén savanyú tőzeg használható. Az enyhén savanyú tőzeg a nálunk beszerezhető Iva­no-Frankivszk megyéből származó „верховий торф” – felláp-tőzeg, melynek beállított pH-értéke 5,8 legyen, mivel a fiatal hajszálgyökerek számára a tápanyagok ebben a pH-közegben a legjobban felvehetőek.

A fa gödörbe helyezése előtt szórjunk a gödör aljára porhanyított földet, melyben a gyökérszőrök megfelelően kialakulhatnak, illetve ezáltal elkerülhető, hogy közvetlenül érintkezzen a gyökérzet a trágyaféleséggel.

Elterjedt tévhit, hogy az oltás, szemzés helyét földdel kell takarni. Ez nem minden esetben helytálló! Gyökérnyakba szemzéskor a szemzés helye 2–5 cm-rel a talaj szintje felett legyen – ha mélyebbre kerül, a fa kipusztul.

A gödröt megfelelően porhanyós földel szórjuk tele, majd tömörítsük. Tömörítéskor vegyük figyelembe, hogy sérülhet a gyökérzet, ezért óvatosan dolgozzunk.

Az ültetés után elengedhetetlen az öntözés, sekélyen gyökerező alanyok (M.9, M.26, Ba-29) esetében az öntözést többször ismételjük meg.

 

Ültetés utáni műveletek

Ültetés után elengedhetetlen művelet a visszametszés, ha elmulasztjuk, ne várjunk nagy növekedést. A gyenge növekedési erélyű alanyoknál (M9, M26, Ba-29) 75–85 cm-nél kell elvégezni a suhángok koronába metszését, az erős növekedési erélyű alanyokon (MM106, MM111, vadkörtemagonc) pedig 90–100 cm-nél. Az oldalsó vezérvesszőket mindig 2–4 rügyre, a fővezérvesszőt (sudár) 5-6 rügyre metsszük vissza.

Tehát tartsuk szem előtt: visszametszés nélkül nincs növekedés, vagy csak nagyon gyenge lesz!

A csemete alatti földterületet tartsuk mindig tisztán, ezt a legmegfelelőbben kapálással, boronával, talajmaróval érhetjük el. Kerüljük a talaj forgatását! A legtöbb gyümölcsfajta rosszul viseli a talajforgatást (a hajszálgyökerek sérülnek), ezért csak lazítsuk a földet.

Fiatal gyümölcsültetvényeknél ajánlatos a mechanikai vagy biológiai gyomszabályozás és talajművelés. A telepítéstől számított három évig ne használjunk gyomirtó szereket!

Molnár Ádám