Ma lejár az 1+1 tévécsatorna licence

2016. december 29., 09:23

Az 1+1 televízió bejelentette, december 29-én lejár a csatorna műsorszórási engedélye, az illetékes nemzeti tanács azonban nem hosszabbította meg a licencet. A közlés szerint az elnöki adminisztráció megpróbálja mások kezére játszani a csatorna feletti ellenőrzést – írja az Ukrajinszka Pravda (UP) az 1+1 weboldalán megjelent, Petro Porosenko elnökhöz, Andrij Parubij parlamenti elnökhöz és Volodimir Hrojszman kormányfőhöz intézett felhívás nyomán. A dokumentumban a tévé vezetői, újságírók, ismert televíziós személyiségek arra kérik az ország irányítóit, ne engedjék, hogy a csatornát megfosszák licencétől.

„Ma, 2016. december 29-én lejár az 1+1 tévécsatorna analóg műsorszórási engedélye. Két héttel ezelőtt, december 15-én a Televíziózási és Rádiózási Nemzeti Tanács egyhangúlag megszavazta a csatorna licencének megújítását és meghosszabbítását. Azonban a licencet azóta sem adták ki” – olvasható a nyilatkozatban.

A dokumentum rámutat, hogy a kérelem hat hónapig tartó elbírálása során semmilyen hivatalos kifogást nem fogalmaztak meg a csatornával szemben.

„Az utóbbi két hétben különböző forrásokból információk jutottak el hozzánk arról, hogy kísérletek történnek ennek a határozatnak a megsemmisítésére és a csatorna ellenséges felvásárlására” – írják a televíziónál hozzátéve, hogy megbízható forrásaik szerint éppen az elnöki adminisztráció igyekszik befolyásolni a nemzeti tanács döntését, s mások kezére játszani a tévécsatorna feletti ellenőrzést.

Az UP elnöki adminisztrációbeli forrásaitól úgy értesült, a konfliktust az okozta, hogy Ihor Kolomojszkij megtagadta a tévécsatorna kedvezményezettjeinek megnevezését. A portál emlékeztet, hogy az 1+1 médiacsoport felett, amelynek más tömegtájékoztatási eszközök mellett az 1+1 tévécsatorna is része, az oligarcha Ihor Kolomojszkij gyakorolja az ellenőrzést.

(pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)