Hrojszman: nem nő a gáz lakossági fogyasztói ára

2017. február 15., 17:02 , 841. szám

Volodimir Hrojszman miniszterelnök arról biztosított, hogy szó sincs a földgáz lakossági fogyasztói árának emeléséről a közeljövőben – jelentette az Ekonomicsna Pravda szerdán a miniszteri kabinet sajtószolgálatának tájékoztatása alapján.

„Nem engedek meg semmiféle tarifaemelést a lakossági földgáz esetében. Azoknak pedig, akik az árak 40%-os emelkedésének lehetőségéről beszélnek, vagy felelősségteljesen kell végezniük a munkájukat, vagy kérvényezniük kell az elbocsátásukat” – fogalmazott Hrojszman.

Korábban Jurij Vitrenko, a Naftohaz Ukrajini nemzeti energetikai vállalat kereskedelmi igazgatója jelezte, hogy amennyiben nem hosszabbítják meg a vállalatnak a lakossági földgáz kedvezményes értékesítésére vonatkozó speciális kötelezettségét, a gázárak alakulása és egyéb tényezők következtében április 1-jétől 40 %-kal emelkedhet a háztartások számára értékesített földgáz ára.

A portál emlékeztet, hogy a Naftohaz Ukrajinit terhelő „speciális kötelezettségek” a miniszteri kabinet 758. számú rendeletéből adódnak, melynek értelmében az energetikai társaság speciális árakon köteles értékesíteni a földgázt a lakossági fogyasztóknak és az egyházi szervezeteknek 2017. április 1-jéig. A rendelet értelmében a földgáz maximális ára a 2016. május 31. és 2017. március 31. közötti időszakban a háztartási fogyasztók számára 6,897 hrivnya köbméterenként, az egyházi szervezetek esetében 3,913 hr/m³.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)