Kelemen Hunor: Szekus módszerekkel próbálják megfélemlíteni a romániai magyar közösséget

2017. március 8., 10:17 , 843. szám

Az egykori román kommunista titkosrendőrség, a Securitate módszereivel próbálják megfélemlíteni a magyar közösséget, próbára tenni tűrőképességét – állapította meg Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke múlt csütörtökön a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziummal kapcsolatos ügyészségi eljárást kommentálva.

Marosvásárhelyi sajtóértekezletén az RMDSZ elnöke rámutatott: jogállamban vita nélkül végrehajtják a jogerős bírósági döntéseket, de az elfogadhatatlan, hogy egy ügyészségi vizsgálat szüntessen meg egy iskolát.

Kelemen Hunor emlékeztetett: az ügyész a szülőket zaklatva próbálja eltántorítani őket attól, hogy a felekezeti iskolába írassák gyermekeiket, a tanfelügyelőség pedig arra hivatkozva tagadta meg a gyermekek beíratását, hogy az ügyészség vizsgálja az iskolaalapítás törvényességét.

„Nem lehet elfogadni azt, hogy szülőket vegzálnak, hívnak be tanúként, kihallgatja őket az ügyész, és olyan eszközöket használ, amilyeneket a Securitate idejében használtak, megfélemlíti a szülőket, félelmet kelt a közösségben, és azt a látszatot kelti, hogy amennyiben ebbe az iskolába íratják a gyerekeiket, akkor két-három év múlva ki fog derülni, hogy egy törvénytelenül létrehozott iskolába jártak, nem lesz diplomájuk” – sorolta Kelemen Hunor.

Sérelmezte, hogy az ügyész az érintettek elmondása szerint vallásuk felől érdeklődik, és számon kéri rajtuk, hogy – ha éppenséggel unitáriusok – miért íratták gyereküket katolikus iskolába.

„Meg akarják tiltani a szülőknek, hogy nyilvánosság előtt beszéljenek arról, ami a kihallgatáson történt, mintha nemzetbiztonsági problémákról beszéltek volna ott” – méltatlankodott az RMDSZ elnöke. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy ilyen „szekus módszerekkel” próbálnak egy iskolát bezárni, és úgy vélekedett, kimeríti a hatalommal való visszaélés fogalmát a korrupcióellenes ügyészség (DNA) eljárása.

Beszámolt róla, hogy szerdán az ügyészek és bírák szakmai testületénél, a legfelsőbb bírói tanácsnál (CSM) tett panaszt az ügyészség megfélemlítési kísérletei miatt, múlt héten pedig Klaus Iohannis államfőnek küldött részletes tájékoztatót a marosvásárhelyi iskola körül kialakult feszült helyzetről. Az RMDSZ a bukaresti nunciatúrának és több külképviseletnek – köztük az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének is – elpanaszolta azt, hogy Romániában az igazságszolgáltatás eszközeivel lehetetlenítik el egy jogszerűen megalakult felekezeti iskola működését – tette hozzá.

A DNA tavaly novemberben indított eljárást Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert szerinte az iskola nem rendelkezett az alapításhoz szükséges engedélyekkel, és a gyanúsítottak ennek ellenére hozzájárultak a Római Katolikus Gimnázium működéséhez.

(MTI/Kárpátalja)