„Legyen bátorságunk megvédeni alkotmányos jogainkat!”

2017. március 15., 17:03 , 845. szám

Beregszászban a Petőfi-szobornál emlékeztek meg az 1848–49-es magyar forradalomról és szabadságharcról, a város önkormányzata, a Beregszászi Járási Tanács, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, az UMDSZ Beregszászi Városi Alapszervezete, valamint a történelmi magyar egyházak közös ünnepségén.

Ferenci Attila színművész előadásában mindenekelőtt elhangzott a Nemzeti dal, majd Babják Zoltán, Beregszász polgármestere az ünnepi rendezvényt megnyitva hangsúlyozta: „Roppant nagy öröm számomra, hogy immár második alkalommal ünneplünk együtt, hogy e tekintetben is megszűnt a közösségünket sújtó megosztás. Büszke vagyok a közösen elért eredményünkre.”

Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő üzenetét Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul olvasta fel.

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára bejelentette, hogy a magyar kormány a legtöbb kihívással és nehézséggel szembenéző kárpátaljai nemzetrész segítésére tavaly elindított gazdaságfejlesztési programját tovább folytatja. „2016-ban 2 milliárd forintból építkeztünk itt, Kárpátalján. Kétmilliárd forintból segítettünk érdemben több mint ezer kárpátaljai magyar vállalkozót. 2017-ben, a mai napon pedig elindítunk egy 20 milliárdos programot, ebben az évben 20 milliárd forint, azaz mintegy 70 millió eurónyi magyar költségvetési támogatás és kedvezményes hitel érkezhet azzal a céllal Kárpátaljára, hogy az itteni vállalkozásokat – elsősorban az ipar és a mezőgazdaság területén – érdemben segítsük. Olyan beruházásokat hozunk létre közösen, amelyek ezerszám tudnak munkahelyet kínálni az itt élőknek (…) Ha az az összetartozás, ami kialakult az elmúlt hónapokban, megmarad, akkor az idei egy aranybetűkkel jegyzett év lesz Kárpátalja és a kárpátaljai magyarság életében.” Magyar Levente a példátlan mértékű magyar állami támogatás bejelentése után megjegyezte: „Szeretném önöket arról biztosítani, hogy miközben töretlen az Ukrajna iránti szolidaritása a kormánynak, amelyet ezer módon kifejez, (…) a leghatározottabban ki fogunk állni minden olyan törekvéssel szemben, amelyek az önök életlehetőségeit, érvényesülési lehetőségeiket, magyarként való megmaradásukat korlátozzák vagy korlátozással fenyegetik. Szeretném ezt itt nagyon határozottan kijelenteni, hogy minden ilyen próbálkozással, lépéssel, tervvel szemben a leghatározottabb magyar és európai fellépés lesz tanúsítva. Ukrajna és Kárpátalja prosperáló jövője csak akkor képzelhető el, ha az ország megmarad azon az európai úton, amelyre az utóbbi években rálépett, és ehhez a továbbiakban is minden segítséget megadunk mind Ukrajnának, mind pedig a kárpátaljai régiónak és különösképpen a kárpátaljai magyar testvéreknek.”

Sin József, a Beregszászi Járási Tanács és a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének az elnöke a szabadságharc eseményeinek tanulságaként hangsúlyozta: „Minden küzdelemnek van értelme, ha céljai nemesek, és a nemzet polgárainak a javát szolgálja. Még akkor is, ha az a küzdelem esetleg csak sok év után éri el a célját. Negyvennyolc üzenete az is, hogy higgyünk önmagunkban, nemzeti összetartozásunkban, legyünk hűségesek a szülőföldünkhöz, és legyen bátorságunk megvédeni alkotmányos jogainkat” – emelte ki a Beregszászi Járási Tanács elnöke.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke elmondta, egy órával azelőtt avattak emléktáblát a beregszászi járási Hetyenben Kossuth Lajosnak. „Az 1802-ben született politikus, publicista, Magyarország kormányzó elnökének emlékét itt a világ végén is méltatják, hiszen 1867-ben egy hetyeni földbirtokos hat holdat adományozott neki, abból a célból, hogy részt vehessen a magyar országgyűlési választásokon.” „Számunkra, kárpátaljai magyarok számára a haza és a szülőföld egyet jelent, ezt a kis, ölelésnyi, ibolyányi hazát, amelyet a XX. század kreált számunkra az egykori négy vármegyéből, és amit Kárpátaljának neveznek” – hangsúlyozta az UMDSZ elnöke.

Balogh Marianna a Kormorán együttes egyik dalát énekelte el, majd Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke idézte fel a 169 évvel ezelőtti magyar forradalmi eseményeket, s az akkori és az Ukrajnában jelenleg zajló folyamatok között párhuzamot vonva azt emelte ki, hogy nem lehet egy soknemzetiségű országban a stabilitást és a belső biztonságot megteremteni, ha nem biztosítják az ott élő nemzeti kisebbségek jogait.

„Emiatt érthetetlenek számunkra azok a tervezett intézkedések, amelyek a háború sújtotta, belső gondokkal küszködő Ukrajnában megpróbálják visszavonni, szűkíteni a meglévő jogainkat. Anélkül, hogy megfelelő jogokkal rendelkeznének az ország lakosságának több mint 20 százalékát kitevő nem ukrán emberek, aligha lehet ebben az országban békét, biztonságot, stabilitást teremteni. A kárpátaljai magyarság – mint ahogy mindig is tette történelme során – jelenleg is kiáll anyanyelvű oktatási és nyelvi jogainak megvédése mellett, és kiáll amellett, hogy legyen joga a kettős állampolgársághoz.” Ennek kapcsán bejelentette, hogy több mint 60 ezer aláírás gyűlt össze a kárpátaljai magyarság szerzett jogainak megóvása érdekében, hála a magyar szervezetek és történelmi egyházak összefogásának.

Az ünnepség végén a Petőfi-szobor talapzatán a szónokok mellett elhelyezte koszorúját Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, Kota György, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosság munkatársa, Bujdosó János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának referense, Legény Zsolt és Velez Árpád, a magyar Országgyűlés képviselői, Keskeny Ernő, Magyarország kijevi nagykövete, Buhajla József ungvári és Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzulok, Mikulin Viktor, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, a KMKSZ megyei tanácsi frakciójának képviselői és sokan mások is koszorúztak.

Az ünnepség a Szózat eléneklésével ért véget.

dózsa