Emléktáblát avattak Kalocsay Géza tiszteletére

2017. május 24., 11:19 , 854. szám

Május 20-án emléktábla-avatásra került sor a Vérke-parti város mindmáig egyik leghíresebb szülöttének és díszpolgárának, Kalocsay Gézának az emlékére.

A városnapi ünnepségek keretében sorra kerülő eseményre Beregszászba érkezett Géczi István, az FTC és a magyar labdarúgó-válogatott egykori legendás kapusa, Kalocsay Géza egykori játékosa, ifj. dr. Kalocsay Géza, Magyar Zoltán, az FTC és a magyar válogatott egykori technikai igazgatója, a magyar parlamenti válogatott szövetségi kapitánya.

Rajtuk kívül még Babják Zoltán, Beregszász polgármestere leplezte le a díszes emléktáblát, amely Balogh Géza szobrász alkotása, és mostantól a beregszászi Barátság stadion bejáratának falát ékesíti majd.

Az 1913-ban született Ka­lo­csay Géza Beregszászban kezdett el futballozni, majd az akkor világhírű Sparta Praha színeiben többszörös csehszlovák bajnoki címet és KEK-győzelmet is szerzett. Első magyar labdarúgóként 1934-ben világbajnoki ezüstérmet szerzett a csehszlovák válogatott színeiben. Később játékosként és edzőként Magyarországon és a világ számos pontján szép sikereket ért el, idősebb korában gyakran látogatott haza szülővárosába. 2008-ban, 96 éves korában hunyt el.

Az emléktábla felállítását Beregszász polgármesteri hivatala, a Beregszászért Alapítvány, Ferencváros polgármesteri hivatala, és az FTC Baráti Kör támogatta.

A táblaavatás mellett a Barátság stadionban öregfiúk labdarúgó-tornára is sor került Kalocsay Géza tiszteletére, amelyen a házigazda beregszászi csapat végzett az élen Jánosi előtt. A 3. helyet Szatmárnémeti szerezte meg, míg Dunaszerdahely csapata a 4. lett.

(tamási)