Megyénk vezetői kitüntették a jó tollú újságírókat

2017. június 13., 17:10 , 857. szám

Múlt csütörtökön Ungváron, a Druzsba étteremben köszöntötték Kárpátalja tömegtájékoztatási eszközeinek munkatársait szakmai ünnepük, az újságírók napja alkalmából.

A legjobb televíziós szakember nominációban Anasztaszija Szobolevát (Tisza–1 TRT) ismerték el a legjobbnak, A legjobb internetes kiadvány újságírója címet Literáti Tetyana (ProZahid) kapta, a nyomtatott sajtó legjobb újságírója Vaszil Nitka (Holosz Ukrajini) lett. A Vaszil Grendzsa-Donszkij nevét viselő díjat pedig az Ungvári Nemzeti Egyetem Médiacentr internetes kiadványának adományozták.

Mihajlo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az újságírás felelősségteljes szakma, hiszen művelői nem csupán a mai kor történelmét írják, de objektíven ábrázolják dinamikus életünket.

– Nem titok, hogy a sajtó képviselői színt visznek a hétköznapokba, s ezt szakszerűen és finom módszerekkel teszik, miközben rettegésben tartják a gátlástalan csinovnyikokat és polgárokat – jegyezte meg a tanács elnöke és viccesen köszönetet mondott azért is, hogy időnként kritizálják a vezetők munkáját.

A megyei tanács a helyi önkormányzati szervek tevékenységének objektív és operatív ábrázolásáért, gyümölcsöző, lelkiismeretes munkájáért és aktív újságírói álláspontjáért díszoklevéllel tüntették ki Badó Zsoltot, a Kárpátalja című lap újságíróját, Kopinec Viktóriát, a Karpatszkij Objektív lap munkatársát, valamint a megye több nyomtatott és internetes sajtóorgánumának újságíróját, közte Boksán Nikolettát, a Dánió Televízió- és Rádiótársaság szerkesztőjét.

Hennagyij Moszkal, megyénk kormányzója a média munkatársaihoz szólva kiemelte, hogy a közigazgatási hivatal az elmúlt két év folyamán egyetlen negatív jellegű anyagra sem válaszolt megtorlással, hiszen az újságírók a munkájukat végzik. Ezután rövid, találó vicces megjegyzésekkel felvezetve átadták a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal díszokleveleit, közte Iváncsik Attilának, a Tisza–1 TRT magyar szerkesztősége vezetőjének is, akiről például kiderült, hogy többet tud a magyar–ukrán kapcsolatokról, mint az összes központi televíziócsatorna együttvéve. A mukachevo.net kiadványt hűségéért és odaadó munkájáért emelték ki, mert „úgy várja, hogy Moszkalt áthelyezzék valahová, mint egy lány szerelme visszatérését az idénymunkából”. Volt, aki az oklevél mellé 10 csésze kávéra kapott névre szóló utalványt a „Fehér Ház” kávézójába, sőt még egy tasak őrölt bors is gazdára talált, hátha így sikerül majd csípősebb cikkeket írni a tulajdonosának.

Mindezek után kiosztottak néhány „egyedi címet” is. A kárpátaljai újságírás „dinoszaurusza” Dmitro Vorobec (az újságíró-szövetség díszelnöke) lett, a fiatal tollforgatók „anyukája”, vagyis szakmai mentora – Vásárhelyi Tetyana (Tisza–1 TRT), végül heves harcban a megyei tanács sajtószolgálatának vezetőjét, Viktória Szenhetovszkát kiáltották ki A kárpátaljai újságírás „boszorkányának”.

A rendezvény résztvevőit a Kárpátaljai Érdemes Népi Együttes tagjai szórakoztatták színvonalas műsorszámaikkal.

Rehó Viktória