Növényvédelem a kiváló gyümölcsminőségért II.

2017. augusztus 16., 09:57 , 866. szám

A gyümölcstermesztés egyik legnagyobb kihívása az augusztusi és szeptemberi hónap növényvédelme. Előző cikkünkben (lásd 864. számunkat!) szó volt a rovarok kártételéről és az ellenük való védekezés fontosságáról. Mindemellett ugyancsak fontos, hogy gyümölcsfáinkat a gombás fertőzésektől is megóvjuk. A rovarkártevők az almatermésűek minőségét rontják, míg a gombás fertőzések a termés mennyiségét csökkentik.

Növényvédő szer neve Növényvédő szer neve Hatás-mechanizmusa Mennyisége (kg/ha, 1/ha) Permetlé mennyisége (1/ha) Károsító
Chorus ciprodini Felszívódó 0,4–45 kg/ha 1000-1500 Lisztharmat
Thiovit Jet kén Kontakt 3,0–8,0 kg/ha 1000-1500 Lisztharmat
Score difenokonazol Felszívódó 0,2–0,25 l/ha 1000-1200 Varasodás, lisztharmat
Topas penkonazol Felszívódó 0,5 l/ha 800-1000 Varasodás, lisztharmat
Topsin tiofanát-metil Felszívódó 1,4–1,6 l/ha 1000-1500 Varasodás, monília
Aliette foszetil Felszívódó 4 kg/ha 500-2000 Varasodás
Bravo klórtalonil Kontakt 2,5–3 l/ha 1000-1500 Lisztharmat, monília
Dithane mankoceb Kontakt 2 kg/ha 1000-1500 Lisztharmat kivételével
Ridomil Gold metalaxil + mankoceb Felszívódó 2,5 kg/ha 1000-1500 Lisztharmat kivételével
Delan növekedésgátló Felszívódó 0,5–0,75 kg/ha 800-1200 Minden gomba
Folicur triazol Felszívódó 0,5 kg/ha 1000-1200 Varasodás, lisztharmat
Champion rézoxiklorid Kontakt 2-3 kg/ha 1000-1200 Lisztharmat

 

Az almatermésűek esetében a kórokozó gombák elleni védekezés alkotja a növényvédelem gerincét. Ezek közül a két legsúlyosabb kárral fenyegető betegség, a ventúriás varasodás és az almalisztharmat ellen egy vegetáció alatt – a rügyfakadástól kezdve – 10-13 alkalommal szükséges védekezni. A gyümölcsérés alatt szintén nagy mennyiségű gyümölcsöt tehet tönkre a monília.

A ventúriás varasodás a legjelentősebb gombabetegség. A legfontosabb tudnivalókat a betegségről és az ellene való védekezésről előző cikkemben olvashatják (lásd a 863. számot!).


 

Az almafa lisztharmatról (Podosphaera leucotricha)

A legtöbb almafajta már ellenálló ezen gombafertőzéssel szemben, viszont még manapság is nagy károkat okozhat. Az ellene való védekezést augusztusig el kell végezni, különben a gyümölcsérés ideje alatt a fertőzés elleni védekezés csak gyenge hatásfokú. A gyümölcsérés kezdetén ezen gombafertőzés kártétele nem jelentős. A fertőzés főként a gyümölcs növekedési periódusában káros.


 

A moníliáról (Monilinia fructigena)

A fertőzés forrásai a gyümölcsmúmiák, melyek a talaj felszínéről fertőznek. Tartsuk szem előtt, hogy az almatermésűek közeléből minden esetben távolítsuk el a csonthéjasokat, mivel ezen gyümölcsökön telepszik meg és terjed leghamarabb a monília. Tehát gyümölcsösünk legalább 100 méteres körzetéből lehetőség szerint távolítsuk el a vadszilva-, cseresznye- és meggyfákat. A fertőzés terjedéséhez elegendő egy-két csapadékos nap és a permetezés hiánya. Szabadföldön a gyümölcsön a seb körül egyre nagyobbodó, barna rothadó folt látható, amely végül az egész gyümölcsre kiterjed.


 

A növényvédelem szempontjai

Az augusztusi hónapban, valamint szeptemberben a gombafertőzések elleni védekezés időzítése nagyon fontos!

Az első szempont, amelyet figyelembe kell vennünk, az időjárási tényező. Permetezést 30°C fok fölött ne végezzünk. A magas hőmérséklet és az esőzések miatt rézkészítményeket csak végső esetben használjunk. Réz hatóanyagú permetszerek használata 25°C fok fölött nem javasolt, továbbá a legtöbb komplex lombtrágyával sem keverhetők. A legújabb kutatások szerint a régebbi rézhatóanyagú készítmények (például Champion) a gyümölcsérés folyamata alatt parásodást okozhatnak egyes gyümölcsfajtákon. Főleg a Jonathanra, Idaredre és rokon fajtáikra, valamint a sárga almafajták közül a Golden Deliciusra és klónjaira igaz ez a megállapítás.

Másodjára vegyük figyelembe a gyümölcsfajták érési idejét. Az érési idő előtt legalább 10-15 nappal végezzük el a növényvédelmi permetezést. Ennél a lépésnél vegyük tekintetbe a használt vegyszer élelmezés-egészségügyi várakozási idejét, továbbá kerüljük az erős felszívódó hatású szerek használatát. Hogy miért? A válasz nagyon egyszerű. A felszívódó, erős permetszerek jóval drágábbak a kontakt vagy a rövid hatásidejű készítményeknél. A drága készítmények ugyanakkor az utolsó hetekben már nem nyújtanak jelentős eredményeket, használatukat főként a gyümölcsnövekedési időszakara ütemezzük.

Harmadik lépésként válasszuk ki azt a készítményt, mely hatásmechanizmusával megfelelő védelmet nyújt a gyümölcsösben fellelhető gombafertőzések ellen. Eredményes védelmet és gyógyhatást érhetünk el a készítmények keverésével, viszont ilyenkor figyelnünk kell a keverhetőségre.

A mellékelt táblázatban megadom az alma- és körtetermesztésben széleskörűen alkalmazott gombaölő készítményeket és hatóanyagaikat, továbbá a permetezéshez szükséges dózist, a permetlé elkészítéséhez alkalmazandó víz mennyiségét, illetve a kórokozót, amely ellen hatásos a szer.

A gyümölcstermesztésben a növényvédelem rendkívül költséges elem, viszont ha megfelelően, időszerűen, illetve szükségszerűen végezzük, a gyümölcs kiváló minősége sem marad el.

Molnár Ádám