Hagyományaink tartanak meg bennünket, nem mi a hagyományainkat

2017. szeptember 28., 18:15 , 873. szám

A Sodró népzenei együt­tes szervezésében, a Ha­gyo­mányok Háza Hálózat szakmai koordinációjával és a KMKSZ Ungvári Kö­zép­szin­tű Szervezetének társ­szer­vezésében szeptember 27-én ismét megnyitotta kapuit a jól ismert folkkocsma programsorozat.

A 2015-ben a Sodró együttes által életre hívott folkesemény-sorozat immáron harmadik évadát éli, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend nemcsak a magyar, hanem a többségi nemzet körében is.

A szervezők igyekeznek mindig a magyar népzenei élet kiválóságai által betekintést nyújtani egy-egy tájegység muzsikájába vagy épp táncába. A nívós és kedvelt hagyományőrző rendezvényen olyan vendégművészek voltak eddig, mint Pál István Szalonna és Bandája, Berecz István, a Debreceni Népi Együttes, a Bürkös zenekar, vagy épp Pál Lajos, de a helyi adatközlők is helyet kapnak a műsorokban, így volt példa arra, hogy técsői ruszin muzsikusok vagy aknaszlatinai román zenészek is felléptek.

A rendezvényre életkori megkötés nélkül bárki ellátogathat. A helyi Váralja kávézóban a jókedv és tánc mellett jóízű magyaros házi ételeket és italokat is kipróbálhatnak az érdeklődők. A terem aurája pedig egyszerűen magával ragadó. A Váralja múzeumkávézó igazi történelmi kincsesláda, s mindez párosulva a magyar népzenével és néptánccal – hihetetlen élményt nyújt, olyan érzés fogja el az ide belépőket, mintha időutazáson vennének részt. Egy folksziget, amely havonta egyszer egy éjszakára életre kél, és mindenki számára igazi élményeket biztosít.

A programot a kezdetektől támogatja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezete (KMKSZ UKSZ). Balogh Lívia, a KMKSZ UKSZ elnöke a programmal kapcsolatban feltett kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a KMKSZ azért tartotta fontosnak, hogy az első pillanattól a rendezvény mellé álljon, mert az értékek mentén szervezi programjait. A magyar néptánc és a magyar népzene egyike a legfontosabb nemzeti értékeinknek. Össznemzeti érték, és ez a kárpátaljai magyarság számára is kiemelkedően fontos – fogalmazott az elnök asszony.

Balogh Lívia szerint hagyományaink tartanak meg bennünket, nem mi a hagyományainkat. Szerinte egy nemzetet a hagyományai képesek egyedivé tenni és kiemelni más nemzetek közül. „Hagyományaink olyan jellemző sajátosságokat tartalmaznak, melyek a magyar nép habitusát és történelmét őrzik mind a mai napig. Ezért fontos az, hogy az Ung-vidéki magyarság állandó helyszínnel bírjon, ahol a magyar népművészet legjobbjai lépnek fel, és mindez a hétköznapjaink részévé váljon” – hangsúlyozta a KMKSZ UKSZ elnöke.

Az őszre hangoló táncházat a Sodró együttes nyitotta meg. Az esemény főszervezője, Váradi Enikő elmondta: „Ez a rendezvény egy biztos pont, ahol együtt élvezik a kultúrát a többségi és kisebbségi nemzetiségek. A népzene az a tiszta forrás, amely nyelvtől és nemzetiségtől függetlenül szívhez szól, és megtanít arra, hogy tiszteljük egymást és egymás kultúráját. Nagyon sok erő van ezekben a dalokban, táncokban, és én azt gondolom, hogy túl a szórakozáson, lelki töltetet is ad az itt eltöltött idő. Hiszen közösségben énekelhetjük azokat a dalokat, amelyeket nagyapáink is. Számtalan nehézséggel kellett nekik is megbirkózniuk, és sokszor ezek a dalok adtak erőt ahhoz, hogy folytassák azt az utat, amely néhol tövises volt és kilátástalan. Az ilyen alkalmak erőt adnak a hétköznapi küzdelmekhez is, az ember kiénekli azt, ami benne van, aztán pedig folytathatja a munkát. Így van ez jól.”

A programra a harmadik évad második részére is érdekes meglepetésekkel készültek a szervezők. Aki teheti, igyekezzen figyelni a hirdetéseket, nehogy lemaradjon.

A folkkocsma támogatója a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet, a program szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltsége.

Kővári Edina