I. Szolyvai Hagyományőrző Szüreti Mulatság

2017. október 25., 10:06 , 876. szám

Első alkalommal szerveztek hagyományőrző szüreti mulatságot Szolyván. Az eseménnyel egybeesett a helyi magyar iskola születésnapja is, amely 15 éve működik a közösségben.

A Munkácstól harminc kilométerre, a Latorca folyó mellett található településen – szórványban ugyan de – élnek még magyarok. A településnek körülbelül 10 százaléka magyar ajkú lakos. A magyar kultúra megőrzése érdekében 1995-től megindult a magyar nyelv tanítása, először fakultatív módon, vasárnapi iskola keretein belül. 2002 szeptemberében, hatvan év szünet után pedig elkezdődött Szolyván a hivatalos magyar nyelvű oktatás. Ettől fogva évről évre újabb osztályok nyíltak.

Azonban hosszú évtizedek óta ez az első alkalom, hogy a közösségben szüreti mulatságot tartanak. A szervezők fontosnak tartották, hogy a vidékünkön nagy hagyománynak örvendő szüreti szokásokat a helyi közösség körében is újra felelevenítsék.

A program elején Vjacseszlav Murza, a szolyvai ukrán református és evangélikus egyház lelkésze mondott áldást a rendezvényre. Ezt követően Buhajla József ungvári magyar főkonzul, a rendezvény védnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számmal jelentek meg a helyiek, és hogy sok fiatal lelkes magyar iskolás van a közösségben, hiszen bennük van a jövő. Buhajla József reményét fejezte ki, hogy sikerül hagyományt teremteniük a szervezőknek a kezdeményezésből, és még sok hasonló rendezvény követi majd a jövőben a mostanit. A főkonzul ünnepélyesen ajándékokat adott át a helyi magyar iskola számára, valamint 6000 hrivnya készpénzt is, amit a konzulátus dolgozói ajánlottak fel.

Fekete Krisztián, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Petőfi-ösztöndíjasa szeptembertől Szolyván végzi tevékenységét. Az ösztöndíjas, aki főszervezőként is jelen volt a programon, megköszönte az iskola diákjainak a fáradalmas készülődést, a különböző támogatóknak a segítséget. Kiemelte, hogy a továbbiakban is szeretnének több közösségi alkalmat szervezni, amihez elengedhetetlen, hogy a helyi magyarok is ott legyenek, és egy erős magyar közösségben, összetartozásban tervezzék a jövőjüket – fogalmazott az ösztöndíjas.

A helyi magyar oktatási-nevelési komplexum igazgatója, Pecsunka Mária köszönetet mondott a segítségért és támogatásért. Kiemelte, hogy nehéz évek vannak mögöttük, de a magyar iskola lassan és szépen terebélyesedett, és egyre több szülő dönt a magyar iskola mellett.

A rendezvényen a Szolyvai Magyar Oktatási-Nevelési Komplexum diákjai gyermekjátékok előadásával, verses, zenés, táncos összeállítással tettek bizonyságot arról, hogy a szórványmagyarság nem feledkezett meg gyökereiről. A magyar szó él a szolyvai közösségben.

Őket követte az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola Csüllő néptáncegyüttesének elő­adása, majd a beregszászi székhelyű Sodró népzenei együttes adott kisebb ízelítőt a Kárpát-medence magyarlakta településeinek autentikus népzenéjéből és táncaiból.

A műsort követően lottósorsolás következett, amelyen értékes ajándékokkal gazdagodhattak a vendégek. Váradi Enikő, a Sodró együttes művészeti vezetője pedig a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének támogatásával táncházat ajánlott fel a magyar iskola diákjai számára.

A rendezvényt Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és a Béres Alapítvány támogatta.

Az első Szolyvai Hagyományőrző Szüreti Mulatság bizonyosság arról, hogy a ritkán emlegetett szolyvai magyar szórványközösség ragaszkodik magyar kultúrájához és hagyományaihoz. A 15 évvel ezelőtt elvetett mag jó földbe hullott, és első csírái immár előbújtak. Annak a közösségnek, amely ragaszkodik nyelvéhez, hagyományaihoz, nemcsak jelene, de jövője is van.

EV