A parlament első olvasatban elfogadta a választási törvénykönyv tervezetét

2017. november 7., 17:40 , 878. szám

A képviselők november 7-én megszavazták első olvasatban a választási törvénykönyv tervezetét, amely ha törvényerőre emelkedne, a nyílt listás választási rendszerre való áttérést jelentené – közölte az Ukrajinszka Pravda.

A parlamentnek két törvénytervezet közül kellett választania, végül a 3112-1-es tervezet kapta meg a minimálisan szükséges 226 igen szavazatot.

A törvénytervezet, amelynek egy korábbi változatát Olekszandr Csernenko képviselő szerint a Velencei Bizottság is jóváhagyta, öt választási jogszabályt egyesít: az elnökválasztási mellett a parlamenti és a helyhatósági választásit, valamint a Központi Választási Bizottságra és a választók jegyzékére vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

Az új parlamenti választási rendszer a nyílt regionális listákon alapulna. Az elképzelés szerint Ukrajnát 27 választási régióra osztanák, ezzel párhuzamosan megszűnnének az egyéni választókerületek. A pártok minden régióban választási listát állítanának, s a szavazók leadhatnák voksukat az induló pártok egyikére, illetve a párt választási listáján szereplő képviselőjelöltek valamelyikére is. Ily módon a képviselőjelöltek sorrendjét a listán belül nem a pártvezetők, hanem a választói akarat határozná meg. A parlamentbe jutási küszöböt 4%-ban állapítanák meg.

A megyei önkormányzati választásokon és a nagyvárosokban a parlamentihez hasonló listás választási rendszert vezetnének be, írta az UNIAN hírügynökség. A járások és a 90 ezer lakos alatti települések önkormányzati választásaira úgynevezett többmandátumos egyéni választókerületeket jelölnének ki, amelyekből a lakosság számától függően 2–4 jelölt jutna az önkormányzatokba.

A törvény előirányozná a választási bizottságok tagjainak képzését és minősítését. Emellett korlátoznák a választási agitációt a televízióban.

(pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)