Tíz év alatt felére csökkent a gyerekek száma Ukrajnában

2017. november 8., 19:20 , 879. szám

A Legfelső Tanács november 7-én elfogadta az Ukrajna bizonyos jogszabályainak módosításáról a gyermekbiztonsági garanciák megerősítésével kapcsolatban című 3579. számú, az államfő által benyújtott törvényt – jelentette az UNIAN.

A hírügynökség szerint az ülésteremben regisztrált 350 honatyából 249 szavazott igennel a tervezetre.

A dokumentum egyebek mellett módosítja az Ukrajna nemzetbiztonságának alapjairól törvényt, amely ezzel a gyermekek védelmét a nemzeti érdekek közé emeli. A dokumentum az Ukrajna nemzetbiztonságát napjainkban leginkább fenyegető tényezők között említi a polgári lakosság, mindenekelőtt a gyermekek életét veszélyeztető harci cselekményeket, illetve fegyveres konfliktusokat, valamint az árva, a szülői gondoskodástól megfosztott, a bentlakásos iskolákban, továbbá nehéz életkörülmények között élő családokban nevelkedő gyerekek számának növekedését.

Ugyancsak módosítja a jogszabály A belpolitika és a külpolitika alapjairól törvényt, amely a gyermekekről való kiemelt gondoskodást és jogaik érvényesítését mostantól a belpolitika egyik alapelveként határozza meg. A dokumentum záró rendelkezései egyebek mellett elrendelik, hogy a kormánynak a 2018. évi költségvetés összeállításakor jelentősen növelnie kell a hatéves kor alatti, illetve a 6–18 éves gyerekek létminimumának összegét.

Irina Lucenko, az államfő parlamenti megbízottja a törvény kapcsán elmondta: Tíz év alatt az ország gyermekkorú lakosainak száma 14 millióról hétmillióra csökkent. Közölte azt is, az elmúlt öt esztendőben, s különösen a mostani háborús időszakban, évről évre nő a nem a fegyveres agresszió következtében bűncselekmény áldozatává vált gyermekek száma. Rámutatott: 2014-ben 48, 2015-ben 68, 2016 első 11 hónapja során 98, idén pedig már több mint 100 gyermek vált rablótámadás áldozatává. Elmondása szerint 2014-ben 80, 2015-ben 64, 2016-ban 75 gyermek szenvedett el nemi erőszakot.

Hozzátette: az országban a bentlakásos iskolák széles hálózata működik, a kormányzat célja azonban családi típusú gyermekotthonokká átalakítani azokat.

(unian.ua/Kárpátalja)