Felmérés: az ukránok több mint 90%-a nem tekinti prioritásnak a kapcsolatot Oroszországgal

2017. november 26., 13:45 , 881. szám

Az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok fejlesztését ma csupán a megkérdezettek 6,8%-a tekinti az ukrán geopolitikai orientáció prioritásának – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Julija Tiscsenko, az Ukrajnai Független Politikai Kutatások Központja Demokratikus Folyamatok Támogatása Programjának vezetője, akit az UNIAN hírügynökség idéz.

Tiscsenko jelezte, az orosz orientációnak jelenleg az ország keleti (közel 16%) és déli (10%) részén van a legtöbb támogatója.

A Független Államok Közösségén belüli kapcsolatok fejlesztését a megkérdezettek 11,9%-a támogatná. Ez az elképzelés szintén Keleten (26,4%), illetve Délen (megközelítőleg 15%) élvezi a legnagyobb támogatottságot a válaszadók körében.

Ugyanakkor – Tiscsenko szerint –az európai integráció az embereket összefogó fontos tényezőként jelentkezik a külpolitika terén. A sajtótájékoztatón ismertetett felmérés adatai szerint a megkérdezettek 30,6% részesíti előnyben a mély integrációt az Európai Unióval, további 30,6% pedig az európai országokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére szavazott.

Bár a társulási megállapodás aláírásának az Európai Unióval pozitív volt a fogadtatása, a megkérdezettek 51%-a úgy véli, hogy Ukrajnának saját erőire kell támaszkodnia és támogatni a függetlenséget.

A felmérést szeptember 2. és október 25. között végezte a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet a megszállt területek kivételével az ország valamennyi régiójában, 2027 fős mintán.

(unian.ua/Kárpátalja)