Szinte üresen áll a nagyszőlősi hospice

2017. december 12., 10:43

Beszámoltunk arról, miszerint január 24-én Nagyszőlősön megnyitották Kárpátalja első hospice-át. A hospice a súlyos betegségük végstádiumában lévő betegek humánus, összetett ellátását jelenti multidiszciplináris csoport segítségével. Az emberjogvédelmi csoport tagjai látogatást tettek az osztályon – tudhatjuk meg Oleg Grigorjev, a Legfelső Tanács emberjogi megbízottjának kárpátaljai regionális koordinátorának közösségi oldaláról.

Elmondása szerint az európai színvonalú, jól felszerelt hospice közel 30 beteget tudna fogadni. A dolgozók külön tanfolyamot végeztek el palliatív betegellátásról. Az egyik itt dolgozó orvos saját technológiát dolgozott ki a daganatos betegek fájdalomcsillapítási eljárásában, melyet egy katéter és lidokain segítségével végez el. Ez az eljárás jóval olcsóbb, mint a mások által használt morfiumos fájdalomcsillapítás. Ennek ellenére az intézmény szinte üres: összesen hét beteget látnak el jelenleg. A kihasználatlanság miatt a hospice kezd leépülni.

Oleg Grigorjev a megyei vezetőséget hibáztatja emiatt. Az intézménynek az egészségügyi osztály fennhatósága alatt kellene lennie, mégis átadták a szociális védelmi osztálynak. „Ez azt jelenti, hogy csak egy halom okmány összegyűjtésével lehet ide bekerülni. Ez egy hosszas és nehéz folyamat, a páciensek néha nem is élik meg a beutaló átadásának pillanatát. Az sem titok senki előtt, hogy egy ilyen folyamat sürgetése 500-3000 euró között mozog. Ekkora összeget viszont egyik állampolgárunk sem tud befizetni. Abszurd a négyzeten. Ez a megyei vezetőség bűne a polgáraik ellen” – olvashatjuk a bejegyzésben.

(transkarpatia.net/VV)