A választási kampány már elkezdődött!

2018. április 2., 12:22 , 898. szám

A politikusok aktivitása és a Legfelső Tanács tevékenysége arra vall, hogy a választási kampányok – az elnökválasztási és a parlamenti is – de facto már elkezdődtek – idézi a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata Olekszij Koseljt, az Ukrán Választók Bizottsága (KVU) civil szervezet elnökét, aki szerint rekordot dönthet a jövő évi elnökválasztáson induló jelöltek száma.

„Elemeztük a politikusok nyilvános megnyilatkozásait, és azt látjuk, hogy 19 jelölt máris bejelentette vagy feltételezte indulását az elnökválasztáson. Ráadásul nyáron, ősszel újabb jelöltek felbukkanására számítunk” – jelezte a szakértő.
Koselj emlékeztetett, hogy a jelenlegi indulási rekord a 2004. évi választás alkalmával született, amikor 26 jelölt pályázott az államfői posztra. Ezek többsége Viktor Janukovics „technikai” jelöltje volt. Ugyanakkor a KVU elnökének elmondása szerint a legkevesebben az 1991. évi és az 1994-es választásokon indultak, amikor mindössze 6, illetve 7 jelölt szállt harcba az elnökségért.
A DT emlékeztet, hogy a soron következő elnökválasztásra Ukrajnában 2019 márciusában kerül sor, a parlamenti választásokat pedig 2019 októberében tartják. A felmérések szerint jelenleg Julija Timosenko és Petro Porosenko vezeti a politikusok népszerűségi rangsorát.

(zn.ua/Kárpátalja)