Nálunk a legrosszabb a kanyaró és a rubeola elleni oltottsági helyzet

2018. április 24., 09:55 , 901. szám

Kárpátalján és Ivano-Frankivszk megyében a legalacsonyabb a kanyaró és rubeola elleni oltottság szintje – jelentette ki Olha Sztefanisina egészségügyi miniszterhelyettes az európai immunizációs hét ukrajnai kezdete alkalmából tartott sajtótájékoztatóján, amelyről az RBKUkrajina számolt be április 23-án.

„Különbözőképpen alakul a vakcinázási lefedettség Ukrajnában. Kárpátalja és Ivano-Frankivszk megyékben a legalacsonyabb az oltottsági szint kanyaró és rubeola ellen, igyekszünk tisztázni, hogy miért. Odessza megyében valamelyest javult az oltottsági szint, de továbbra is meglehetősen alacsony” – közölte a miniszterhelyettes.

Sztefanisina szerint Ukrajna valamennyi régiójában minden oltóanyag rendelkezésre áll, valamennyi oltáshoz.

Ugyanakkor az UNN a Kárpátaljai Megyei Egészségközpont sajtószolgálatának tájékoztatása alapján arról számolt be, hogy megyénk területén az elmúlt hét folyamán 111 új kanyarós megbetegedést regisztráltak, ami 25%-kal több, mint az azt megelőző héten. Az új betegek 86%-át (95 eset) a 17 éven aluliak teszik ki, további 14%-uk felnőtt. A tájékoztatás szerint a betegek 83%-a nem lett beoltva kanyaró ellen. A betegek 83%-át (78 személy) kórházban ápolják.

Kárpátalján az év eleje óta összesen 1925-en betegedtek meg kanyaróban, a 80%-uk gyermek. A kanyaró a megye valamennyi közigazgatási egységében „jelen van”, a legtöbb esetet az Ungvári, Técsői, Ökörmezői és Munkácsi járásokból, valamint Ungvárról jelentették.

Az UNN tájékoztatása szerint az április 10–17. közötti héten 843-an betegedtek meg kanyaróban Ukrajnában.

(rbc.ua/unn.com.ua/Kárpátalja)