Művészet rizsszemen, tű fokában vagy hajszálon

2018. május 2., 08:38 , 902. szám

Talán sokakkal előfordult már, hogy nehezen tudták befűzni a cérnát a tűbe. Akkor mit szólnának ahhoz, ha az lenne a feladat, hogy a tű fokába 8 tevét rajzoljanak, esetleg egy félbevágott rizs- vagy egy mákszemre szobrot faragjanak? Ha nem a saját szememmel látom, el sem hiszem, hogy ilyesmi lehetséges! Önök is meggyőződhetnek róla, ha ellátogatnak Ungváron a Kárpátaljai Megyei Szabadtéri és Néprajzi Múzeum kiállítótermébe, ahol pénteken, április 28-án nyílt meg Volodimir Kazarjan A világ nyolcadik csodája című kiállítása.

A második szinten közel 30 kiállítási tárgyat tekinthetünk meg mikroszkópok segítségével. Mielőtt belenéznénk a górcsőbe, szabad szemmel szinte láthatatlan minden, esetleg egy kávészem vagy apró tárgy körvonala rajzolódik ki. Majd miután belenézünk a nagyítóba, nem akármilyen művészi alkotások tárulnak elénk. Ezek nem egyszerű figurák, hanem gyönyörűen megmunkált művek. Hihetetlen, hogy mindezt emberi kéz alkotta!

A kiállításon láthatunk többek között 7, mamutagyarból készített mikroszobrot egy rizsszemen, szumó harcosokat mákszemen, rózsacsokrot, amelyben a rózsa szirmai halpikkelyekből, a szárak pedig emberi hajszálból készültek, Alekszandr Puskin, Luciano Pavarotti, Tarasz Sevcsenko, Leonardo da Vinci portréit rizsszemen, 8 tevéből álló karavánt egy tű fokában, ezüst festékkel átitatott, egy hajszál 1/100 részéből font mikrocsipkét, 9 állatot egy hajszálon, megpatkolt bolhát, Marilyn Monroe legkisebb szobrát stb.

A látottak után arra kerestem a választ, hogyan képes valaki ilyen finom mozdulatokra.

– Minden műveletet mikroszkóp alatt, kézzel végzek. Egy mikrominiatúra létrehozása maximális fizikai és pszichikai koncentrációt kíván. A mikroszkopikus vágóeszközöket saját kezűleg készítem, ez néha több időt vesz igénybe, mint maga az alkotás. A platina- és műgyémántszilánkok mozgását zavarja a légzésem és a szívverésem, még a mikrovibráció is zavarhat. A megmunkálás vagy az alkotás során nagyon fontos a technológiai sorrend pontos betartása. Ezért a különlegesen finom és pontos műveletek során egy meghatározott belső ritmushoz ragaszkodom. Szívem két dobbanása között, maszkban hajtom végre a soron következő műveletet. Ilyenkor a pulzusom érezhetően lelassul. Munka előtt 3–5 napig böjtölök – avat be az alkotás folyamatába Volodimir.

Volodimir Kazarjan örmény származású művész, filozófus, költő és bárd. Édesapja örmény mikrominiatűrista, anyja színésznő. Apját követve 18 évesen kezdett el miniarttal foglalkozni. A Dnyiproheszt ábrázoló első alkotását 1979-ben készítette és Leonyid Brezsnyevnek ajándékozta. Volodimir Kazarjan kollekciójában mintegy 500 miniatűr alkotás található. A világ nyolcadik csodája című kiállítást bemutatták Oroszországban, Egyiptomban, Csehországban, Németországban, Magyarországon, a balti államokban, az USA-ban. Ukrajnában Csernyihivben, Kramatorszkban, Lembergben (Lviv), Ternopilban láthatta a nagyközönség.

A művész alkotásai számos magángyűjteményben megtalálhatók szerte a világon, többek között államfők és hírességek – Bill és Hillary Clinton, Arnold Schwarzenegger, Hosni Mubarak, Borisz Jelcin, Leonyid Kravcsuk és Leonyid Kucsma – arcképét is elkészítette rizsszemen, melyeket nekik ajándékozott.

A mikrominiatúrák alapanyagául elefántcsont, márvány, borostyán, halpikkely, drágakövek és drágafémek szolgálnak. Talapzatként mák- és rizsszemet, tű fokát, polírozott emberi hajszálat, kristálycukrot, sőt homokszemet használ. Egy-egy alkotás elkészítése 1–3 hónapot vesz igénybe, ára 2000 USA dollártól indul.

A művész életfilozófiája a következő: minden lehetetlent meg lehet csinálni! Küldetését abban látja, hogy bemutassa az ember határtalan lehetőségeit, és minél több miniatűr alkotást hagyjon örökül az utókornak. Az egyedi alkotások láttán sokakban megfogalmazódik a kérdés, mi értelme van mindennek? A művészet világa gyakran produkál első látásra értelmetlennek tűnő, ám ugyanakkor különleges dolgokat. Az biztos, hogy a tárlat izgalmas élményt nyújt, és ajánlom mindenkinek, hiszen 1996 óta a világ 10 legkülönlegesebb látványossága közé tartozik. A kiállítás Ungváron a skanzenben októberig tekinthető meg.

Rehó Viktória