A családra összpontosít a Martosi Szabadegyetem hatodik évada

2018. május 30., 15:01 , 906. szám

A családra összpontosít idén a felvidéki magyarság egyik legnagyobb nyári rendezvénye, a Martosi Szabadegyetem, amelynek már partneri programjait is sikerült véglegesíteni – közölte az MTI-vel Gubík László, a rendezvény főszervezője múlt pénteken.

A szabadegyetemet – amelynek idei, hatodik évada „Az otthon itt van” mottót kapta – július 4. és 8. között rendezik meg a Révkomáromhoz közeli Martoson.

„Az összes eddigi Martfeszt közül most lesz a leggazdagabb a programkínálat, ez sokban a partneri programoknak is köszönhető” – mondta Gubík László. Hozzátette: az idei év Martoson is a család éve lesz, és a jövőben is fontos szempont lesz az, hogy a rendezvényen otthon érezzék magukat a fiatal családok.

A szabadegyetem családi programjainak egyik fontos pillére a csütörtöktől szombatig tartó Pillike gyerkőcfesztivál a Villa Camarum szervezésében. Pénteken és szombaton az SJE karriertanácsadó központja készségfejlesztő tréningprogramokkal készül, a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége pedig a vállalkozói pályára készülő fiatalokat várja tanácsadással, illetve más külhoni területekről érkező fiatalok részvételével tervezett tapasztalatcserés beszélgetésekkel. A Martosi Szabadegyetemre színes médiaprogramokkal készül az új felvidéki magyar média­család, a ma7.

A hagyományápolás játékos formáiról a vendéglátó Martos község gondoskodik, ők idén ősi halászati módszerek bemutatásával és más színes – tematikailag kapcsolódó – rendezvényekkel lesznek jelen. A korábbinál nagyobb teret kap a népművészet és a színjátszás. Idén sem maradt ki a sport, lesz kerékpártúra, vízifoci és teke, sportkvízek, kivetítőn lehet majd követni a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit, illetve szombaton a fesztiválon tartják meg a felvidéki labdarúgó-bajnokság döntőjét is.

A Martfeszt zenei programját már áprilisban véglegesítették, az 30 koncertből áll, a szabadegyetem közéleti témájú előadásainak programját pedig csak júniusban hozzák nyilvánosságra. Utóbbiról már most tudni lehet, hogy ezúttal is megtartják a rendezvény két kiemelt programját: a szabadegyetem fővédnökének, Kövér László házelnöknek a hagyományos fórumát és a külhoni magyar pártelnökök kerekasztal-beszélgetését.

(MTI/Kárpátalja)