Biológiai növényvédelem II. A hajtatott uborka védelme

2018. június 13., 12:18 , 908. szám

Mint tudjuk, a hajtatás lényege, hogy a termesztett kultúrákban minél korábban érhessük el a termés érését, a legmegfelelőbb körülményeket teremtve meg ehhez növényeinknek. De még ha minden feltétel optimális is, ott az állandó veszély, hogy kultúránkat megtámadja valamilyen fertőzés vagy kártevő. Így nem feledkezhetünk meg a védekezés fontosságáról. Különösen igaz ez az uborkára, s nehéz lenne olyan növényt találni, amely kényesebb a megfelelő növényvédelemre. Korábbi cikkünkben (2018. április 11., 899. szám) a védekezés környezetkímélő formájával, a biológiai növényvédelemmel foglalkoztunk. Hogyan működik ez az uborkánál?

Sokan tapasztalják, hogy a felgyorsult termelés és a mindennapos szedések mellett vegyszeresen már lehetetlen eredményesen védekezni a kártevőkkel szemben. Ráadásul a növényvédő szerek egészségügyi várakozási idejét még a háromnaponkénti szedés mellett sem könnyű betartani.

Az uborkánál a tripsz kártétele a legjelentősebb. Szívogatásával tönkreteszi a leveleket, a termések deformálódnak, meggörbülnek, romlik a termés minősége. A tripsz mellett a többi kártevő is jelen van, eltérő nyomással. Az Amblyseius swirskii ragadozó atka, amellyel eredményesebben kezdhetjük meg a védekezést. Ez a ragadozó a tripszlárvák mellett a liszteskék és a takácsatkák tojásait is gyéríti. Fertőzöttségtől függően telepítjük az ültetés után pár héttel. A ragadozó atkák szétmásznak a levélen táplálék után kutatva, fogyasztva a tripsz lárváit és más tojásokat is. Ha a ragadozó atkák jól elszaporodtak, képesek megfékezni a tripszek nagyméretű felszaporodását, így könyebb a kártételi szint alatt tartani a fertőzést. Az Amblyseius swirskiit az üvegházi molytetű elleni védekezés során is eredményesen alkalmazzák. Kijuttatásakor figyeljünk oda, hogy egyenletesen oszlassuk el a területen az egyedeket. Felváltva az alsó és középső levelek magasságában kell kiszórni a ragadozókat. Mennyiségben különbséget kell tenni a megelőzés és a kezelés között.

A tripszek mellett a levéltetvek is nagy károkat okoznak robbanásszerű felszaporodásukkal. Az Alphidius colemani fürkészdarázs időben való betelepítésével megakadályozhatjuk felszaporodásukat. A gócpontokra kihelyezett fürkészek azonnal megkezdik parazitálni a tetveket. Munkájuk eredményét 7–10 nap múlva a leveleken látható bronzbarna múmiák jelzik.

Szintén nagy gondot okoznak a takácsatkák. Általában mindenhol jelen vannak. A szívogatásuk nyomán kialakuló sárgás foltok a levelek színén rögtön elárulják a jelenlétüket. Ellenük eredményesen alkalmazhatók a Phytoseiulus persimilis ragadozó atkák.

A liszteskékkel is számolni kell. Bár nem annyira agresszívek, mint a paradicsomban,  a mézharmat és a rajta megtelepedő korompenész mégis kellemetlen lehet a betakarításkor. Ellenük az Encarsia formosa petefürkész betelepítésével könnyen védekezhetünk. Kiváló szaglásuk által könnyen megtalálják a károsítók petéit. A petefürkészeket általában lárva- vagy bábállapotban juttatják ki perforált kapszulákban. Fontos az időzítés, mivel a kapszulát legalább 2-3 hétig a növényen kell hagyni.

Nyári időszakban a bagolylepkék hernyójának kártétele is számottevő veszély. Ferromon- vagy fénycsapdákkal előre jelezve a megjelenésüket kell megkezdeni ellenük a védekezést. Erre legalkalmasabb a Trichograbba brassicae tojásfürkész. A nőstény fürkészek saját tojásaikat helyezik el a lepke lerakott tojásaiban, ahol a fejlődő fürkészlárvák felélik a lepketojást. A fürkészek egy nemzedéke 10 nap alatt fejlődik ki. A 25 és 38 oC közötti hőmérséklet az optimális számukra. Ez alatt vagy e fölött fejlődésük leáll. A tojásparazitákat imágó állapotban kell betelepíteni.

Balog Nóra, a „Pro Agricultura Carpatika”
Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa

 

Táblázatban foglaltuk össze az uborka legjelentősebb kártevőit, természetes ellenségeiket és a védekezéshez szükséges dózisukat

Kártevők Természetes ellenség Dózis Megjegyzés
Molytetvek

Encarsia formosa fürkészdarázs

1-2 db/m2

– megelőzésképpen a kártevők megjelenéséig

3-4 db/m2

– a kártevők megjelenésétől legalább 4-5 héten keresztül 80-90%-os parazitáltságig

Eretmocerus mundus fürkészdarázs 2-3 db/m2 – dohány molytetű esetén, 5-6 héten keresztül vagy amíg a parazitáltság elegendő (80-90%) nem lesz
Takácsatka

Amblyseius californicus vagy Amblyseius swirskii ragadozó atka

2 db/m2

– megelőzésképpen 3 hetente a kártevő megjelenését követően, egyenletesen kijuttatva

Phytoseiulus persimilis ragadozó atka

4 db/m2

– gócpontokba kijuttatva

Feltiella acarisuga atkarontó gubacsszúnyog 1 doboz (250 db) – 4-6 héten keresztül
Tripszek

Amblyseius cucumeris ragadozó atka

1 tasak/
2 m2

– több részletben, egyenletesen szétszórva a növényeken úgy, hogy minden második növényre kerüljön az újabb betelepítés;
5-6 hét után kerüljön a régi helyére új

Orius spp. ragadozó poloska 10 db/m2 – csak gócpontokra