Haláleset miatt Ukrajnában ideiglenesen betiltottak egy röntgen-kontrasztanyagot

2018. július 23., 12:50 , 914. szám

Ukrajnában haláleset miatt ideiglenesen betiltották az 500 ml kiszerelésű flakonos Ultraviszt (Ультравіст) 370 infúziós oldatot nyolcflakonos csomagolásban – jelentette az UNN az Állami Gyógyszer- és Kábítószer-felügyelet (Derzslikszluzsba) sajtószolgálata nyomán.

A készítményt valamennyi patikának karanténba kell helyeznie a Derzslikszluzsba külön határozatáig – közölte a sajtószolgálat.

Korábban a portál arról számolt be, hogy Ukrajnában betiltották bizonyos vérnyomáscsökkentő készítmények értékesítését az adalékanyagaik lehetséges rákkeltő hatása miatt. A Vazar (Вазар) vérnyomáscsökkentő készítmény értékesítését és használatát a kórházakban ideiglenesen tiltották be a szakértői vizsgálatok lezárulásáig, míg a szintén vérnyomáscsökkentő, por alakú, kínai gyártmányú Valsar N (Валсар Н) készítményre állandó tilalmat rendeltek el.

Az UNN azt írja, ideiglenesen betiltották Ukrajnában a mentolos és eukaliptuszos Strepsils (Стрепсілс) szopogató tablettákat is.

A Derzslikszluzsba ideiglenesen betiltotta az Ofloxin (Офлоксин) antibakteriális készítményt.

Ugyancsak betiltották ideiglenesen Ukrajnában az indiai gyártású Combispasm (Комбіспазм) tablettákat a minőségi követelmények be nem tartása miatt – derül ki a Derzslikszluzsba rendeletéből.

(unn.com.ua/Kárpátalja)