Csütörtökön utasítják ki a beregszászi magyar konzult

2018. október 3., 13:03

Az ukrán külügyminisztérium csütörtökön adja át Budapestnek azt a jegyzéket, amelyben tájékoztatja, hogy a magyar konzulnak, aki „útleveleket osztogatott” Beregszászban, el kell hagynia Ukrajnát – jelentette ki szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, akit a Jevropejszka Pravda idéz.

„Javasoltam Szijjártó Péternek, hogy hívja vissza őt (a konzult – a szerk.)… Ha ez nem történik meg, márpedig én úgy értem, hogy erre nem kerül sor a magyar álláspont miatt, akkor holnap átadjuk a magyar félnek a jegyzéket arról, hogy neki (a beregszászi konzulnak – a szerk.) el kell hagynia ukrajnai munkahelyét és – értelemszerűen – Ukrajnát. Ez a terv sokszor be lett jelentve” – jelezte a miniszter.

„A továbbiakban nagyon komoly tárgyalásokat fogunk folytatni magyar partnereinkkel, nehéz tárgyalásokat” – tette hozzá az ukrán diplomata.

Klimkin szerint Ukrajnának mindent el kell követnie annak érdekében, hogy „magához ragadja a kezdeményezést” Kárpátalján: meg kell állítania a csempészetet és az ukránok kivándorlását a régióból.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)