Egy hét alatt 143 ezren betegedtek meg akut légúti vírusfertőzésektől

2018. november 2., 12:22 , 929. szám

Ukrajnában egy hét alatt közel 143 ezren betegedtek meg influenzában és akut légúti vírusfertőzésektől. A „járványidény” kezdete, azaz október óta 7931-en olttatták be magukat influenza ellen az országban, 84,6%-ban a kockázati csoportokhoz tartó személyek. Az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az országos megbetegedési mutató 338,3 eset 100 000 lakosra, ami 34,8%-kal marad el a járványküszöbtől – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A járványfelügyelet adatai szerint a hét folyamán 30 esetben jelentettek influenzaszerű megbetegedést, s tizenegyszer súlyos akut légúti fertőzést, azonban laboratóriumi úton nem erősítették meg az influenzavírusok jelenlétét.

Ukrajnában évente körülbelül hatmillió fertőző megbetegedés fordul elő, ezek 98%-át az influenza és az akut légúti vírusfertőzések teszik ki. A tavalyi járványidényben az országban hét halálesetet okozott az influenza. Az elhunytak egyike sem volt beoltva a vírus ellen. Az Egészségügyi Minisztérium rámutat, hogy egyedül a vakcinálás jelent hatásos védelmet a betegséggel szemben.

Korábban beszámoltunk róla, hogy pillanatnyilag kétféle engedélyezett oltóanyag kapható az országban: a francia gyártmányú Vaxigrip Tetra, valamint a dél-koreai GC Flu. Az előbbivel hároméves, az utóbbival hathónapos kortól olthatók a gyerekek. Az oltás a teljes járványidényre védettséget nyújt a legelterjedtebb és legveszélyesebb vírustörzsek ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint Ukrajnában a Michigan, Szingapúr és Colorado vírustörzsek megjelenésére lehet számítani idén.

(zn.ua/Kárpátalja)