Putyin nem beszélt Porosenkóval az azovi incidensről

2018. november 28., 15:11

Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko ukrán elnök továbbra sem beszélt egymással a Kercsi-szorosban bekövetkezett incidens óta – erősítette meg Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője a RIA Novosztyi hírügynökségnek, amelyet az Ukrajinszka Pravda idéz szerdán.

Porosenko egy keddi interjúban arról beszélt, hogy az ukrán tengerészek elfogása után a Kercsi-szoros térségében, beszélgetést kezdeményezett Putyinnal, de nem kapott választ, ezért kénytelen volt segítségért Angela Merkel német kancellárhoz fordulni.

„Nem volt semmiféle telefonos kapcsolat az elnökök között” – jelentette ki most Peszkov.

Putyin szóvivője ezt megelőzően, hétfőn is tagadta, hogy a két elnök érintkezett volna egymással. Sőt, Peszkov akkor azt mondta, nem tud róla, tervezik-e a kapcsolatfelvételt az elfogott ukrán hadihajók és tengerészek ügyében a felek.

Ugyanakkor az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Putyin és Angela Merkel beszélt egymással telefonon a Fekete-tengeren történtekről. Merkel a november 26-i beszélgetés során a feszültség csökkentésére és a párbeszéd fontosságára hívta fel az orosz elnök figyelmét, Putyin viszont megismételte korábbi álláspontját, mely szerint az ukrán hadihajók durván megsértették a nemzetközi normákat.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)