Miniszterelnökségi állásfoglalás a Mikó-ügyben: Elfogadhatatlan az államosítás

2018. december 1., 09:57 , 932. szám

Megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak tartja a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága a román legfelsőbb bíróság ítéletét, mellyel jóváhagyták a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium államosítását.

A döntés ellen a nemzetpolitikai államtitkárság múlt pénteken közleményben tiltakozott, a jogállamisággal teljes mértékben összeegyeztethetetlennek és az európai szellemiséget nélkülözőnek nevezve az ítéletet.

Az ítélet nemcsak azért rendkívül aggasztó, mert a román állam megkérdőjelezi egy korábban már jogerősen visszaszolgáltatott ingatlan tulajdonjogát, hanem mert precedenst teremthet a romániai egyházi ingatlanok restitúciójában – olvasható a közleményben.

Az államtitkárság ezután is mindenben támogatja az Erdélyi Református Egyházkerületet és minden, a romániai restitúciós folyamatban negatívan érintett felet jogos tulajdonáért folytatott harcában és ehhez minden tőle telhető támogatást kész megadni. Üdvözli az Erdélyi Református Egyházkerület azon döntését, hogy az ügyben a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, és a nehézségek ellenére sem adja fel a küzdelmet saját intézményeiért, saját tulajdonáért.

„Bízunk abban, hogy a román állam – tekintettel a saját törvényeiben és a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeire – mielőbb konkrét lépéseket tesz a jogbiztonság szavatolása és a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásának rendezése ügyében, és határozottan fellép az utóbbi időben egyre sűrűsödő, a Romániában élő nemzeti kisebbségeket érő jogfosztások ellen” – áll a Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár által jegyzett közleményben.

A Székelyföld egyik legrangosabb iskolájaként számon tartott tanintézet épületeit az 1948-as kommunista államosítás során a református egyháztól vették el. A román állam 2002-ben visszaszolgáltatta az ingatlanokat a református egyháznak, később azonban újra államosították azokat.

Múlt csütörtökön a román legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium államosított épületeinek visszaszolgáltatását.

(MTI/Kárpátalja)