„Ideje az építésnek” – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében címmel nyílt kiállítás Visken

2018. december 5., 15:26 , 933. szám

A Teleki László Alapítvány december 2-án az egykori koronavárosban, Visken nyitotta meg az elmúlt három év határon túli műemlék-felújításairól szóló kiállítását. A tárlat által a látogatók megismerkedhetnek a műemlékek felújítási folyamataival, valamint az alkalmazott építészeti és restaurátori beavatkozásokkal. Az épületekről készült művészi fotók és ismeretterjesztő leírások mellett több eredeti tárgy, kordokumentum, műtárgymásolat, hang- és filmfelvétel is segíti a tájékozódást.

A magyar kormány által 2015-ben elindított Rómer Flóris Terv célja a külhoni magyar vonatkozású épített örökség feltárása, megóvása és megismertetése. A program lebonyolítója a budapesti székhelyű Teleki László Alapítvány, mely az elmúlt három év alatt több mint 100 műemlék restaurálását és felújítását végezte és koordinálta. Erről a munkáról vándorkiállítás készült, amely június 4-én nyílt meg a Magyarság Házában, s most első alkalommal került el a határon túlra, a kárpátaljai Viskre.

Dr. Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekkel kapcsolatos feladatok koordinálásáért felelős miniszteri biztos a kiállítás megnyitóján beszédében kiemelte: a magyar kormány szívesen támogat minden szép és hasznos kezdeményezést. Ahhoz azonban szükség van arra, hogy olyan közösségek legyenek, mint Visken, amelyek sokat tesznek saját múltjuk értékeinek megőrzéséért és tovább­örökítéséért. Kellenek az olyan partnerek is, mint a Teleki László Alapítvány, amelynek munkatársai mindent megtesznek, hogy ezek a műemlékek fennmaradjanak. Az ilyen közösségek mellé pedig a magyar kormány örömmel áll oda, és segíti ezt a munkát mindenhol a Kárpát-medencében. A miniszteri biztos elmondta, hogy az elmúlt évek során minden elcsatolt magyarlakta vidéken sikerült megvalósítani restaurálási munkálatokat.

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul köszöntőjében elmondta: a tárlaton olyan évszázados vagy évezredes magyar műemlékek rekonstrukcióját láthatjuk, amelyekről tíz évvel ezelőtt még álmodni sem mertek volna. Nagy dolog, hogy Visken is megnyílt ez a kiállítás, és remélik, Kárpátalján minél több helyen be tudják mutatni, hogy ne csak a magyar közösségek, de  más helyi nemzetiségek is megismerjék a magyar műemlékek színes világát – hangsúlyozta a főkonzul.

Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója elmondta: „Azért Viskre hoztuk el először a kiállítást, mert Kárpátalját a széléről indulva szeretnénk bejárni. Visk központi helyszíne a mi munkánknak, egyrészt azért, mert itt a református templomon dolgoztunk, másrészt a tájház res­taurálása is hozzánk kapcsolódik, valamint viskiekkel dolgozunk az első pillanattól kezdve a restaurálási munkákon. Így több szálon kapcsolódunk a településhez” – fogalmazott az igazgató.

Az elmúlt három év során Kárpátalján is több tucat felújítási projektet sikerült megvalósítaniuk Ung, Ugocsa, Bereg és Máramaros megyékben. Az igazgató kérdésünkre elmondta: terveznek  újabb kárpátaljai projekteket is. Éppen most készülnek a sárosoroszi református templom felújítására, Nagybégányban pedig tavasszal kezdődik el a munka. De tervezik Csepében és Beregardóban, valamint Szőlősgyulán is a református templomok felújítását, valamint Nagyszőlősön a ferences rendház tetőzetének megjavítását is. A magyar kormány eddig 250 millió forintot fordított ezekre a munkálatokra, s a tervek szerint a duplájára fog emelkedni ez a támogatás, azaz 500 000 millió forintot tudnak majd fordítani az épített örökség megőrzésére.

Arról is kérdeztük az igazgató urat, szerinte miért van szükség ezekre az épületekre, hiszen egyre jobban fogynak a határon túli közösségek.

„Van egy általános szemlélet, hogy a régiség érték. Mindent, ami régről ránk maradt, megmaradt évszázadokon keresztül, azt őriznünk kell. Azért, hogy ne csak mi élvezzük, hanem az utókor is. Mindennek, amit felújítottunk, a látogatottsága magasabb, a közösségek jól érzik magukat, tehát nemcsak a téglákat és köveket mentjük meg, hanem a közösségeket is. Különösen Kárpátalján ebben a nagyon szomorú helyzetben fontos cél, hogy kitartson a magyar közösség és legyen  jövőképük, érezzék azt, hogy itt nekik értékeik vannak, amiket ha itthagynak, elpusztulnak” – jelentette ki Diószegi László.

A kiállítás megnyitóján Tudósi Ivett és Mészáros Mónika népdalokkal, Szilágyi Nóra és Takács Ákos néptánccal, Kozicska Szilárd pedig prózai előadással tette emelkedettebbé a hangulatot.

A magyar épített örökséget bemutató interaktív kiállítás január középig tekinthető meg a Viski Polgármesteri Hivatal II. emeleti kiállítótermében. Ezt követően a kiállítást Ungváron, Beregszászban, Munkácson és Nagyszőlősön szeretnék bemutatni, majd Felvidékre és Erdélybe utazik tovább.

V.E.