Linner Bertalan-emlékszobát nyitottak meg Beregszászban

2018. december 5., 17:01 , 933. szám

A Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) és a Beregszászi Római Katolikus Egyházközségnek a közös szervezésében került sor a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban kialakított dr. Linner Bertalan-emlékszoba ünnepélyes megnyitójára, valamint a Linner-díj átadására december 1-jén.

A rendezvényt Molnár János beregszászi római katolikus plébános nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte: nagyobb szeretete senkinek nincs annál, mint aki életét adja embertársaiért – ezt az életet adást kétféleképpen lehet megtenni: úgy, ahogyan Krisztus tette, és úgy, amikor valaki azt az utat választja, hogy élete minden napján embertársainak a szolgálatára kíván lenni. „Dr. Linner Bertalannak az egész élete az embertársainak való tudatos szolgálatot jelentette, ezért tanulhatunk tőle, hogy mindazt, amivel rendelkezünk, embertársaink szolgálatára tudjuk kamatoztatni” – tette hozzá.

Ezt követően Wass Albert A bujdosó imája című költeményét hallhatta a közönség Radvánszky Zsófia, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium végzős diákja felemelő szavalatában.

Köszöntötte az egybegyűlteket Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul is, aki örömét fejezte ki az eseménnyel kapcsolatosan. Elmondta, hogy Magyarország eddig nem látott mértékben tud, képes és kész segíteni Kárpátaljának az infrastruktúra fejlesztésében. „Dr. Linner Bertalan sebész főorvos nagy egyénisége a beregszászi magyarságnak, ezért különösen örvendetes, hogy megörökítjük az emlékét egy emlékszoba megnyitásával is” – hangsúlyozta ki a főkonzul.

A sebész főorvos rokonsága nevében Lovas András mondott köszöntőbeszédet, aki felidézett néhány emléket az ő „Berti bácsijukról”, akinek nevéhez több mint 40 ezer műtét fűződik. Elmondása szerint sajnos kevés relikvia maradt meg a nagybácsitól, de emlékét tovább őrzik az emlékkonferenciák, filmek, s innentől kezdve az emlékszoba is.

Jakab Eleonóra, a Beregszászi KÉSZ elnöke összefoglalta az emlékszoba létrehozásának történetét. Az egy évvel ezelőtt, Linner doktor születésének 130. évfordulója alkalmából szervezett konferencián összegyűlt nagy mennyiségű anyag adta az ötletet az információk maradandó formába öntéséhez. Az Országos Széchényi Könyvtár állományában 74 Linner doktorral kapcsolatos dokumentum található, amelyekbe volt lehetőség betekintést nyerni a II. RF KMF könyvtárának jóvoltából – s ez hatalmas előrelépést jelentett. A konferencia óta még több előrelépés történt, például a Beregszászi Járási Kórház felvette Linner Bertalan nevét, a Bunda Rita és Bunda Szabolcs által készített Linner doktor, egy nem mindennapi orvos története című dokumentumfilm óriási sikert aratott. Jakab Eleonóra köszönetet mondott a magyar kormánynak, Magyarország Beregszászi Konzulátusának, Magyarország Külgazdasági- és Külügyminisztériumának, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, a Bethlen Gábor Alapnak, valamint a Prófusz családnak, akik ötven éven át őrizték Linner Bertalan relikviáit – tőlük származnak az emlékszoba legértékesebb kiállított tárgyai.

Kurmay Sándor, a Linner-díj kuratóriumának tagja ismertette a díj odaítélésének feltételeit, s ezután bejelentette: a Linner-kuratórium a díjat idén posztumusz id. Prófusz Józsefnek, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat alapítójának ítélte oda. A díjat Prófusz Vera, a díjazott özvegye vette át a laudáció felolvasását követően. Id. Prófusz József biológiatanárként tanított a város különböző tanintézeteiben, alapító tagja volt a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek, nagyon sokat tett Beregszász magyarságáért, a katolikus egyházért.

Az emlékszoba hivatalos megnyitása előtt Hapák Alexandra és Bence Barbara énekei, valamint Bárdos Tamás hegedűjátéka színesítette a programot Krajnik Irén harmonikakíséretével és felkészítésében.

Az emlékszoba avatószalagát Szilágyi Mátyás, Lovas András és Jakab Eleonóra vágták át. A kiállítás négy részből áll: az első vitrin a doktor életútját, a második  Linner Bertalant, a keresztény embert, a harmadik az orvost, végül a negyedik pedig a szőlészt mutatja be. A doktor személyes tárgyai és más korhű darabok is láthatók a kiállításon. Egy külön molinó arról tanúskodik, hogyan őrzik Beregszászban a doktor emlékezetét.

Az emlékszoba megnyitóját szentmise követte, majd az eseményt a Linner doktor, egy nem mindennapi orvos története című film vetítése zárta.

lexi