Képviselők visszaadnák Banderának az Ukrajna hőse címet

2018. december 6., 14:06 , 934. szám

Képviselők egy csoportja javasolja a Legfelső Tanácsnak, kezdeményezze Petro Porosenko elnöknél, adományozza Sztepan Banderának posztumusz az Ukrajna hőse címet – derül ki az ukrán parlamentben december 5-én bejegyzett 9368. számú határozattervezetből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A korrespondent.net úgy tudja, a kezdeményezés a két kormánypárt, a Narodnij front (Népi Front) és a Petro Porosenko Blokkja (BPP) képviselőitől származik.

Emlékezetes, hogy 2010 januárjában Viktor Juscsenko akkori ukrán elnök az Ukrajna hőse címet adományozta Sztepan Banderának. Azonban 2010. április 2-án a Donyecki Körzeti Adminisztratív Bíróság törvénytelennek mondta ki és megsemmisítette a cím adományozására vonatkozó elnöki rendeletet. Valamivel később, 2010. június 23-án a Donyecki Fellebbviteli Adminisztratív Bíróság megerősítette a Donyecki Körzeti Adminisztratív Bíróság határozatát. Ukrajna Legfelsőbb Adminisztratív Bírósága 2011-ben végérvényesen megfosztotta Banderát a hősi címtől.

Sztepan Bandera 1909. január 1-jén született a Kalushoz közeli Sztarij Uhrinyivben. 1940-től az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) vezetője volt. Egy KGB-ügynök gyilkolta meg 1959-ben Münchenben. „Személyének megítélése az 1991-ben függetlenné vált Ukrajnában ellentmondásos. Nyugat-Ukrajnában nemzeti hősnek tartják, míg az orosz orientációjú és szovjet nosztalgiájú keleti országrészben náci kollaboránsként tekintenek rá” – írja róla a Wikipédia.

(pravda.com.ua/korrespondent.net/wikipedia.org/Kárpátalja)