Bíróság elé állítják a KMKSZ-székház elleni támadás lengyel gyanúsítottjait

2019. január 7., 12:35 , 937. szám

A lengyel ügyészség átadta a bíróságnak annak a három lengyel állampolgárságú személynek az ügyét, aki 2018 elején megszervezte, illetve végrehajtotta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza elleni első támadást – jelentette a tvp.info nyomán a Jevropejszka Pravda.

A három férfit terrorizmussal vádolják. A nyomozati anyag szerint a végrehajtók fejenként ezer zlotyt (több mint hétezer hrivnyát) kaptak tettükért a megbízótól, egy német újságírótól, aki vélhetően az orosz titkosszolgálatok utasítására cselekedett – írja az Ukrinform.

„Provokáció volt, amelynek az ukrán–magyar viszony romlását kellett eredményeznie. Ez Oroszország kezére játszik, amely érdekelt nyugati szomszédja de­stabilizálásában, ahol már hibrid háború folyik a Donyec-medencében” – idézi a tvp. info a lengyel Belföldi Biztonsági Ügynökség (ABW) tisztjét, aki az eljárást vezette.

Elmondása szerint a lengyel huligánok bevonása a bűncselekménybe ugyancsak hasznos volt Oroszország számára, hiszen amennyiben a bűnüldöző szervek látókörébe kerülnek, lehetőség nyílik a lengyelek és az ukránok közötti, amúgy sem túl jó viszony rontására is.

Az ügy első számú gyanúsítottja a 28 éves Michal P., aki diplomás biztonsági szakember. A férfi összeköttetésben áll a Falanga neofasiszta szervezettel, valamint a Zmiana oroszbarát párttal, amelynek vezetője, Mateusz P. immár harmadik éve előzetes letartóztatásban van, s akit az orosz és kínai titkosszolgálatokkal való együttműködéssel gyanúsítanak.

A nyomozók szerint Michal P. további két lengyel állampolgárt vont be a feladat végrehajtásába: Adrian M.-et, valamint Tomasz Sz.-t, akiknek pénzt adott gyújtófolyadék, mobiltelefonok, SIM-kártyák és dzsekik vásárlására. Az elkövetőknek videóra kellett venniük a gyújtogatást, s a felvételt elküldeni Michal P.-nek – ez bizonyította a megbízás végrehajtását. Egyébként Michal P.-nek eredetileg öt személyt kellett volna rávennie a bűncselekményben való részvételre – írja az Ukrinform.

Michal P. nem ismerte el a bűnösségét. Ugyanakkor Adrian M., a 22 éves villanyszerelő együttműködik a lengyel hatóságokkal. Elmondása szerint egyik találkozójuk alkalmával Michal P. arra kérte őt, fessen a KMKSZ-székház homlokzatára horogkeresztet, valamint fesse fel a 88-as számot, ami a neonáci kód szerint azt jelenti: „Heil Hitler”. Arról győzködte Adrian M.-et, hogy ezzel akarja kompromittálni az „ukrán banderistákat”.

Ezt megelőzően Adrian M. január 13-án egyedül átlépte a lengyel–ukrán határt, megbizonyosodva róla, hogy később nem lesz ezzel semmilyen gondja.

Meggyőződve róla, hogy minden rendben zajlott, Michal P. hozzálátott a művelet részleteinek kidolgozásához. Ekkor szervezték be Tomas Sz.-t, a 26 éves tolmácsot, akinek videóra kellett vennie a gyújtogatást.

Indulás előtt Michal P. átadott Adrian M.-nek és Tomasz Sz.-nek 500 eurót a megbízás végrehajtására azzal, hogy „Ez a pénz a magyaroktól van”, habár az ügy anyagai szerint egy „EU-s megbízót” kellett volna említenie.

A két férfi 2018. február 3-án indult el Ukrajnába a lengyel–szlovák határon át. Saját telefonjaikat otthon hagyták, s azokat vitték magukkal, amelyeket a szervezőtől kaptak.

Február 4-ére virradóra felfestették a 88-as számot a KMKSZ-székház homlokzatára, majd a betört ablakon át bedobták az épületbe a gyújtófolyadékot tartalmazó üveget, ám az nem okozott tüzet.

Miután elküldték megbízójuknak az akcióról készült felvételt, azt az üzenetet kapták Michaltól, hogy „a magyarok nem elégedettek, s jó volna jobban bekormozni a falat”. Az elkövetők ezért három órával később visszatértek a tetthelyre, s egyikük benzinnel átitatott dzsekijét a szétvert ablakba tömködték. „OK” érkezett ezután a következő válasz a telefonjukra.

A két férfi még aznap elhagyta Ukrajnát és visszatért Lengyelországba. Az elkövetők eltávolították telefonjaikról a kompromittáló adatokat. Azonban az ukrán bűnüldöző szervek látókörébe kerültek a térfigyelő kamerák felvételein a KMKSZ székházánál, a benzinkútnál, ahol a kannát és a benzint vásárolták, valamint azzal, hogy saját nevükön vettek ki szobát az egyik ungvári hostelben.

Visszatérve Krakkóba megkapták Michaltól a telefonjaikat és az elvégzett munkáért járó pénzt. Néhány nappal később, február 22-én az elkövetőket őrizetbe vette az ABW.

Az Ukrinform rámutat, Bartosz Bekier, a Falanga vezetője azt állította, semmit nem tud tagtársai ukrajnai ténykedéséről, s az valószínűleg „az ukrán titkosszolgálatok provokációja”.

Ugyanakkor február 27-ére virradó éjjel ismét felgyújtották a KMKSZ ungvári székházát. Ezúttal kiégett az épület alsó szintje, a tüzet robbanás előzte meg.

Azóta a második támadással kapcsolatban három ukrán állampolgárságú személyt is előzetes letartóztatásba helyeztek, s kettejük esetében a bírósági tárgyalás is elkezdődött, de ítélet még nem született ügyükben.

(eurointegration.com.ua/ukrinform.ua/ntk)