Kárpátaljára látogatott a kijevi magyar nagykövet

2019. január 23., 18:05 , 939. szám

Íjgyártó István, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott ukrajnai nagykövete január 22–23-án a magyar kultúra napja alkalmából bemutatkozó látogatást tett Kárpátalján.

A nagykövet kedden, január 22-én a megyei adminisztráció dísztermében találkozott Hennagyij Moszkallal, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal vezetőjével, Mihajlo Rivisszel, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével és Barta Józseffel, a megyei tanács alelnökével.

Íjgyártó István, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott ukrajnai nagykövete a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházában találkozott a Szövetség vezetőivel. A megbeszélésen jelen volt Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Barta József és Gulácsy Géza alelnökök, valamint Magyarország kárpátaljai külképviseleteinek vezetői, Buhajla József ungvári és Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul, Kuti László első beosztott konzul.

Mint ismeretes, Íjgyártó István december végén átadta Kijevben az ukrán elnöknek a megbízólevelét, ami egy szokásos diplomáciai gesztus, melynek az a lényege, hogy a nagykövet teljes mértékben elkezdheti a működését és ezáltal kiléphetett a nyilvánosság elé.

– Ilyenkor illik ismerkedő látogatásokat tenni, s úgy gondoltam, hogy az első ún. „vidéki” fontos helyszín épp Kárpátalja – jegyezte meg Íjgyártó István, és elmondta, hogy a megye vezetőivel való találkozón két dolgot hangsúlyozott: az első, hogy megfordult a tendencia, és a magyar–ukrán kapcsolatoknak a korábbi negatív spirálból sikerült pozitív irányba kitörniük, illetve nagyon határozottan megköszönte a kormányzónak és a megyei vezetésnek azt a józan, toleráns és nagyon racionális hozzáállást, amelyet végig tanúsítottak, s amelyben hangsúlyosan elsősorban a megye lakóinak az érdekeit tartották szem előtt, visszaverték azokat a rossz ízű támadásokat és rágalmakat, amelyek a magyar közösséget érték.

Brenzovics László örvendetesnek nevezte, hogy Magyarország új kijevi nagykövete épp Kárpátaljára tette első hivatalos látogatását. Hiszen, mint mondotta a KMKSZ elnöke, a kárpátaljai magyarság van a legnehezebb helyzetben, itt vannak azok a problémák, amelyek megoldásra várnak, és az ukrán–magyar kapcsolatok sem fényesek.

– Ezeken javítani kell, és reméljük, hogy ez a látogatás ezt a célt fogja szolgálni – jegyezte meg Brenzovics László.

– A magyarság rendkívül sokrétű kihívásokkal néz szembe, ezeket azonosítottuk Brenzovics elnök úrral, aki beszámolt arról, hogyan állnak ezek az ügyek – avatott be a találkozó részleteibe a nagykövet és kiemelte, hogy az idei politikailag fontos év Ukrajnában, két választási ciklus is lesz, egy államfői és egy parlamenti. – A magyarságnak állást kell foglalnia, és a számára a lehető legoptimálisabb döntést kell meghoznia. Ezenkívül számtalan olyan ügy van, amit az elmúlt időszakból örököltünk. Megbeszéltük, hogy ezek hol tartanak és milyen megoldási lehetőségek vannak, illetve áttekintettük a magyar–magyar kapcsolatokat is – összegezte a megbeszéléseit Íjgyártó István.

Magyarország rendkívüli és meghatalmazott ukrajnai nagykövete délben Magyarország Ungvári Főkonzulátusán a magyar sajtó képviselőivel találkozott.

Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja üdvözölte a kötetlen találkozón megjelent újságírókat, és elmondta, az elmúlt időszak nem volt egyszerű a két ország kapcsolatában, de reményét fejezte ki, hogy most pozitív irány áll be a magyar–ukrán viszonyban.

A nagykövet hangsúlyozta, hogy számára is nagy öröm ez a látogatás, hiszen ebben a minőségében először jár Kárpátalján.

– Nehéz évet zártunk, de reményeink szerint új fejezet nyílik a magyar–ukrán kapcsolatokban. Természetellenes állapot az, hogy Ukrajna és Magyarország között nem jó a viszony – szögezte le Íjgyártó István. – Most mind a magasabb, mind az alacsonyabb szinteken egyfajta enyhülés tapasztalható. Ez nem egyoldalú kezdeményezés, ehhez két partner kell. De az is természetes, hogy megfogalmazzuk a saját elvárásainkat az ukrán fél felé, és ez az előrelépés, kibontakozás, a jó vagy annál is jobb kapcsolat irányába csak akkor lehetséges, ha az ukrán fél is teljesíti a rá eső részt – zárta gondolatait Magyarország rendkívüli és meghatalmazott ukrajnai nagykövete.

Rehó Viktória