Szakértő: Munkájuk egy jelentős részét ingyen végzik a pedagógusok

2019. február 2., 18:19

A tanárokat számos olyan feladat elvégzésére kötelezik, amelyekért gyakorlatilag nem fizetnek nekik – állítja Ihor Likarcsuk, az Ukrajnai Oktatásminőség-ellenőrzési Központ volt vezetője, az Oktatásminőség-biztosítási Oktatási és Módszertani Központ megbízott igazgatója az Oszvita portálon megjelent írásában.

A cikk rámutat, az iskolai tanárok fizetésüket a megtartott órák száma után kapják, valamint prémiumok és juttatások illetik meg őket meghatározott kiegészítő tevékenységekért, amilyen például a füzetjavítás, a szaktanterem fenntartása stb. Ugyanakkor a pedagógusokat sok iskolában számos olyan feladat elvégzésére is rákényszerítik, amelyekért tulajdonképpen nem fizetnek nekik. Példaként Likarcsuk mindenekelőtt az úgynevezett „nevelési célzatú rendezvényeket említi, amelyeket régóta a nevelőmunkával azonosítanak az iskolákban, „bár a nevelési rendezvények döntő többségének annyi köze van a nevelőmunkához, mint tengeri malacnak a közönséges házi malachoz”.

A különféle flashmobok (villámcsődületek), ünnepségek, vetélkedők, estek és egyéb balgaságok óriási fizikai, szellemi és pszichikai erőfeszítéseket követelnek, fizetség azonban nem jár értük – mutat rá a szakember. Sőt, teszi hozzá Likarcsuk, sok esetben a pedagógus munkáját nem annyira a diákjai tanulmányi eredményei, mint inkább a hasonló rendezvények alapján ítélik meg. 

Talán eljött az ideje, hogy tökéletesítsék a pedagógusok bérezési rendszerét, illetve objektív rendszert alakítsanak ki munkájuk értékelésére, ami lehetővé tenné a tevékenységük eredményesség alapján történő bérezését a jelenlegi egyenlősdi helyett – veti fel Ihor Likarcsuk.

(osvita.ua/Kárpátalja)