Munkácson megtiltanák az oktatási intézmények látogatását a beoltatlan gyerekeknek

2019. február 12., 13:55 , 942. szám

A Zakarpattya Online szerint jövő héttől léptetnék életbe ezt az intézkedést.

Az erre vonatkozó rendeleteket a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának Oktatási, Ifjúsági és Sport Főosztálya, valamint Egészségügyi Osztálya készíti elő. Az intézkedést a kanyarós megbetegedések számának országos növekedése teszi indokolttá.

A városi hatóságok javasolni fogják, tiltsák meg az iskolák, óvodák, az iskolán kívüli oktatási intézmények, valamint a művészeti iskolák látogatását azoknak a gyerekeknek, akik nem kapták meg a megelőző oltásokat, többek között kanyaró ellen, az oltási tervnek megfelelően. Csak azok látogathatják az említett intézményeket, akik rendelkeznek az oltások elvégzését alátámasztó orvosi igazolással.

A híradás kitér arra, hogy az Alapellátási Egészségügyi Központ kommunális nonprofit vállalatnál elegendő oltóanyag áll rendelkezésre az oltások elvégzéséhez. Javasolják a beoltatlan gyerekek szüleinek, hogy keressék fel családorvosaikat, vagy a Központ szakembereit.

A városi tanács emlékeztet, hogy A lakosságnak a fertőző betegségek elleni védelméről című törvény 15. cikkelye értelmében tilos a gyermekgondozó intézményeket látogatni azoknak a gyerekeknek, akiknek nem adták be a megelőző oltásokat az oltási tervnek megfelelően.

A Munkácsi Városi Tanácsnál emlékeztetnek, hogy az Egészségügyi, valamint az Oktatási és Tudományos Minisztériumok tavaly szeptemberben közös levélben emlékeztették a helyi önkormányzatok vezetőit arra a jogszabályi rendelkezésre, mely szerint a beoltatlan gyermekek nem látogathatják az iskolákat és az óvodákat.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)