RMDSZ-kongresszus: Újra elnökké választották Kelemen Hunort

2019. február 27., 08:55 , 944. szám

Újra Kelemen Hunort választotta elnökévé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) múlt szombaton kolozsvári kongresszusán.

Kelemen Hunor egyedül indult a tisztségért, és 728 szavazatot kapott a leadott 757-ből.

Programbeszédében rámutatott: míg 2018, Erdély és Románia egyesülése centenáriumának éve a visszatekintésre adott alkalmat, a 2019-es évnek a jövő felé fordulás évének kell lennie, hiszen a mostani gyerekek jó eséllyel megélik a XXII. századot. Úgy vélte: nemzedékének az a feladata, hogy helyzetbe hozza a mai húsz-, harmincéveseket.

„Abból kell kiindulni, amit el akarunk érni” – fogalmazott az elnök.

Az RMDSZ-kongresszuson pódiumbeszélgetésen bocsátották közvitára az Erdély jövőjéről készített vitairatot. Mint Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök megfogalmazta: a cél a teljes értékű erdélyi magyar társadalom megteremtése, a két jelszó pedig az „erdélyiség” és a „versenyképesség”.

A kongresszus határozatban nyilvánította ki, hogy a magyar közösség szimbólumának tekinti a piros-fehér-zöld színeket, a székely zászlót, a magyar himnuszt és a székely himnuszt. „Elvárjuk Románia, az Európai Unió és a nemzetközi közösség támogatását nemzeti identitásunk megtartásában jelképeink szabad használata által” – áll a határozatban.

(MTI/Kárpátalja)