Az ukránok 65%-a szerint rossz irányba tart az ország

2019. március 5., 14:09 , 945. szám

A lakosság kétharmada úgy véli, hogy nem a helyes irányban haladnak a dolgok az országban, és csak minden ötödik szerint jó az irány – derül ki a Rejting Szociológiai Csoport február végi felméréséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A szociológusok rámutatnak, hogy az év eleje óta valamelyest nőtt a pozitív értékelések aránya, 14%-ról 21%-ra módosult.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy az utóbbi nyolc évet tekintve 2014-ben volt a legjobb ez a mutató, vagyis a Krím megszállása után és a kelet-ukrajnai háború kitörésének küszöbén. Akkor a megkérdezettek 34%-a vélte úgy, hogy Ukrajna jó irányban halad, s 48% szerint volt helytelen az irány. Ugyanakkor az elmúlt esztendő folyamán 75%-ról 65%-ra csökkent az elégedetlenek aránya.

Eközben csupán 10% véli úgy, hogy az utóbbi 12 hónapban javult a gazdasági helyzet Ukrajnában, míg 60% azt érzékelte, hogy romlott. Az utóbbi mutató 86%-ról csökkent 60%-ra az elmúlt öt évben, miközben 11%-ról 27%-ra nőtt azok aránya, akik úgy érzik, hogy a helyzet változatlan.

Az emberek valamelyest pozitívabban ítélik meg saját anyagi helyzetük alakulását, mint az országét. A megkérdezettek 12%-a érezte úgy, hogy az utóbbi 12 hónapban javult családja anyagi helyzete, 50% szerint romlott, míg 36% nem érzékelt változást.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)