Felmérés: A jelöltek támogatottsága nem változott számottevően

2019. március 21., 14:32

Továbbra is Volodimir Zelenszkij vezet az elnökjelöltek versenyében, őt a biztos szavazók 24,9%-a támogatná – jelentette a Rejting Szociológiai Csoport legfrissebb, március 9–15. között készült felmérését ismertetve az Ukrajinszka Pravda.

A második helyen Julija Timosenkót találjuk (18,8%), míg Petro Porosenko a harmadik (17,4%). Jurij Bojkóra 10,2%, Anatolij Hricenkóra 9,4% szavazna, Oleh Ljasko támogatottsága pedig 5,8%-os. A számottevő támogatottsággal rendelkező jelöltek rangsorának végén helyezkedik el Olekszandr Vilkul (3,5%), Ihor Szmesko (3,1%), és Ruszlan Kosulinszkij (2,2%).

Az Ukrajinszka Pravda rámutat, hogy a jelöltek népszerűségi mutatói alig változtak a Rejting előző, március 1–7. között végzett felméréséhez képest. Bojko és Hricenko ugyan helyet cseréltek időközben a rangsorban, de a támogatottságukban bekövetkezett változás a statisztikai hibahatáron belül van: Hricenkóé 10,3%-ról 9,4%-ra csökkent, míg Bojkóé 9,9%-ról 10,2%-ra nőtt.

Körülbelül minden hatodik válaszadó nem döntötte még el, hogy kire fog szavazni. Ők leggyakrabban a legszegényebb választók, a falun élők és a nők közül kerülnek ki – mutatnak rá a szociológusok. A bizonytalanok aránya ugyanakkor jelentősen csökkent: ezúttal 14,8% nem tudta megmondani, hogy melyik jelöltre adja a szavazatát, míg egy héttel korábban még 25,5%-nyian voltak.

A megkérdezettek 49%-a bizonyosan elmegy szavazni, 35% valószínűleg szavazni fog, míg 7% bizonyosan nem fogja leadni a voksát, 4% valószínűleg nem, 5% pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)