Kutatóintézetek a Kárpát-medencében – folytatódik a „GENIUS” JA és a Rákóczi-főiskola kurzusa

2019. március 26., 16:19

A „GENIUS” Jótékony­sá­gi Alapítvány („GENIUS” JA) a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával (II. RF KMF) együttműködve március 22-én szervezte meg Tehetséggondozás a tudományok útján elnevezésű programsorozatának negyedik alkalmát Kutatóintézetek a Kárpát-medencében címmel. A rendezvények a II. RF KMF adott helyet.

Az esemény kezdetén Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodaigazgatója köszöntötte a jelenlévőket, s elmondta: az összesen 6 alkalomból álló programsorozat elsősorban a Zrínyi Ilona Kárpátaljai Magyar Szakkollégium ösztöndíjasainak szól, de szívesen látnak minden érdeklődőt, akik a kurzus által lehetőséget kapnak a kutatásaik során alkalmazható különböző módszerek elsajátítására, felkészülhetnek a konferenciákon való részvételre, tájékozódhatnak az ösztöndíjakról, és megismerkedhetnek a Kárpát-medence kutatási intézményeivel.

„A jövő csak a tehetségekkel épülhet! A tehetség olyan érték, amelyet minden nemzetnek támogatni és országában megőrizni kell” – hangsúlyozta  Váradi Natália. A tehetség fontosságára rámutatva hozzátette: minden tehetséget meg kell találni, fejleszteni és segíteni kell, hogy saját útjukat megtalálva kibontakozhassanak, ugyanis sok tehetség tehetséggondozás nélkül egy kiaknázatlan lehetőség marad, a rájuk oda nem figyelés megbocsáthatatlan pazarlás.

A Kutatóintézetek a Kárpát-medencében nevet viselő program alkalmával prof. dr. Spenik Ottó, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia (UNTA) Ungvári Elektronfizikai Kutatóintézetének igazgatói tanácsosa részletesen ismertette a kutatóintézet munkáját. Dr. Csatáry György, a 2001-ben alakult Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont vezetője a kutatóközpont legfőbb tevékenységeit, valamint kutatási projektjeit és kiadványait ismertette a hallgatósággal. Az intézet célja a Kárpátalján folyó magyar vonatkozású történelem- és társadalomtudományi, valamint bölcsészettudományi kutatások elősegítése, összehangolása, alapkutatások végzése, azok koordinálása, a tudományos utánpótlás-nevelés elősegítése. Az előadások sorát dr. Tarics Zoltán, az UNTA Ungvári Elektronfizikai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa folytatta, aki az intézetben zajló kutatásokat és azok eredményeit mutatta be. Dr. Szűcs Lászlóné dr. Siska Katalin, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának docense, a Praetor Szakkollégium első vezető tanára a 2013. június 27-én alakult Praetor Szakkollégium munkájáról, az általuk szervezett konferenciákról tájékoztatta a megjelenteket. Dr. Kolozsvári István, a Fodor István Kutatóközpont vezetője beszámolt a főiskola bázisán működő központról, melynek elsődleges célja a régió természeti kincseinek átfogó monitorozó vizsgálata, Kárpátalja endemikus és reliktum fajainak felkutatása, a védett és ritka növényeket felvonultató növénykert létrehozása, fenntartása és megőrzése, valamint tudományos gyűjtemények létrehozása és a tudományszervezés. Máté Réka, a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont munkatársa a szintén a főiskolán működő kutatóközpont tevékenységét mutatta be, amelynek elsődleges feladatai közé tartozik a kárpátaljai magyar nyelvhasználat tudományos vizsgálata, a helyi magyarság nyelvtervezési problémáinak áttekintése, javaslatok megfogalmazása, az ukrajnai nyelv- és oktatáspolitika folyamatos monitoringja, valamint a nyelvi jogok védelme.

Az előadásokra ellátogató hallgatók teljesen megtöltötték a termet, ami árulkodik a programsorozat fontosságáról is. A kurzus ötödik alkalmát április 5-én szervezik meg, amelynek témája Modern könyvtár- és levéltárhasználat.

Csuha Alexandra