Külföldi sajtó: Még nem érti Zelenszkijt a Nyugat

2019. április 3., 19:11 , 949. szám

A közvéleménykutatási eredmények ismeretében senkit nem ért meglepetésként Volodimir Zelenszkij hétvégi győzelme az ukrajnai elnökválasztás első fordulójában. Látható azonban, hogy Nyugaton sokakat zavarba ejt, ami a szovjet utódállamban történik mostanság. Az alábbiakban külföldi sajtóvéleményekből szemelgetünk a strana.ua és a Jevropejszka Pravda összeállításai nyomán.

„Az emberek elégedetlensége Porosenko kormányzásával mélyen gyökerezik a tömegekben” – állapítja meg a Politico a választási eredmények kapcsán.

Hasonlóan ítéli meg a helyzetet a The Times, amely szerint Zelenszkijnek „a választói harag hullámán” sikerült felemelkednie.

A Reuters abban látja „Ze!” győzelmének kulcsát, hogy a választók torkig vannak az országban mélyen gyökerező korrupcióval.

„Zelenszkij kihasználta a választók elégedetlenségét a lagymatag gazdasággal, a korrupcióval és az ország keleti részén dúló lezáratlan háborúval” – vélekedik a Washington Post.

A Zeit egyenesen szenzációsnak tartja az ukrajnai választásokat, és arra hívja fel a figyelmet, hogy Zelenszkij eredménye jobb az előre jelzettnél.

A Bild szerint Porosenko nem igazolta az emberek belé vetett bizalmát: „Túl kevés reform, túl sok botrány, nincs igazi korrupció elleni küzdelem, nem elég a változás az országban.”

„Pontosan öt évvel ezelőtt, március 31-ére virradó éjszaka a Bildnek adott interjújában megígérte az egész világnak, hogy eladja a Roshen céget, amennyiben megválasztják elnöknek. Ez csak egyike a Porosenko által be nem tartott ígéreteknek, amiért ma megkapta a számlát: a 16%-os támogatás felért egy csapással az elnök számára” – írja a lap szerzője.

Zelenszkij sikerét sokan Donald Trump amerikai elnök választási győzelméhez vagy a brexithez hasonlítják, amelyekben az uralkodó elitek elleni világméretű lázadás jelét vélik felfedezni. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a hagyományos nagygyűlésekkel és politikai hirdetésekkel szemben milyen jelentős szerepet játszanak mostanában a választásokon az internetes közösségi oldalak és a televíziós showműsorok. Van, aki úgy véli, hogy Ukrajnában az „öreg” politikusok alábecsülték a fiatalság szerepét, amelyről azt hitték, hogy távol marad a választásoktól.

„Zelenszkij megtörte a kampány sablonjait, nem tartott nagygyűléseket és kevés interjút adott. Úgy tűnik, nincsenek szilárd politikai nézetei azon kívül, hogy új és más kíván lenni. A közösségi oldalak széles körű használata vonzotta a fiatal szavazókat” – értékel a BBC.

Ugyanakkor a sajtó szerint Porosenko arra fizetett rá, hogy Zelenszkij korszerű módszereivel szemben maga konzervatív kampányt folytatott.

„Porosenko gyűlését egy kulturális központtá átalakított XVIII. századi fegyverraktárban tartotta. Eközben Zelenszkij egy divatos korszerű éjszakai klubot választott, amelyben nyitva volt a bár” – írja a Politico.

A CNN hozzáteszi, hogy míg Zelenszkij reklámkampányát A nép szolgája (Слуга народу) tévésorozat jelentette, Porosenko a hazafiasságra alapozó, a nemzetbiztonságot hangsúlyozó kampányt folytatott „Hadsereg. Nyelv. Hit” jelszóval. Ezenkívül az utóbbi hónapokban a hivatalban lévő elnök fokozta a szembenállást Oroszországgal, ami nem segített neki legyőzni ellenfelét.

A Nyugat ugyanakkor láthatóan helyén kezeli a semmiből felbukkant Zelenszkij eddigi teljesítményét.

„A politikai előélet hiánya hozzájárult ahhoz, hogy népszerűvé váljon a szavazók körében az ország politikai elitjével szembeni általános csalódottság közepette” – fogalmazza meg a lényeget sommásan a Washington Post.

„Ez az atipikus jelölt teljes egészében a kezdő státusának köszönhetően aratott győzelmet, ami erőteljes tendencia Ukrajnában több évi súlyos gazdasági válság és a korrupciós botrányok után” – teszi hozzá a Le Monde.

Ami a második fordulót illeti, a szakértők óvatosak. A Gazeta Wyborcza szerint Zelenszkij ugyan a csúcsra ért, de Ukrajnában bármi megtörténhet. A lap nem tartja kizártnak, hogy április 21., azaz a választások második fordulója után újabb Majdant kíséreljenek meg, s összességében azt jósolja, hogy Ukrajnára a bizonytalanság hosszú időszaka vár. Abban szinte minden nyugati elemző egyetért, hogy Zelenszkijnek még semmi oka a győzelmet ünnepelni, s ugyancsak össze kell szednie magát, ha fel akarja venni a harcot Porosenkóval és az adminreszursszal szemben a második fordulóban.

A BBC Zelenszkij Achilles-sarkának tekinti kapcsolatát az oligarcha Ihor Kolomojszkijjal, bár – amint arra a külföldi sajtóban rendszeresen emlékeztetnek – Ukrajnában nehéz eldönteni, ki áll ki mögött. A döntő kérdésnek egyébként az bizonyulhat a média szerint, hogy kit fog támogatni az első fordulóban harmadik helyre szorult Julija Timosenko, s megkapja-e ezért cserébe a miniszterelnöki széket.

„Porosenko hívei attól tartanak, hogy Timosenko végül támogatni fogja Zelenszkijt, ami lendületet adhat neki a második fordulóban. Egyes megfigyelők azt jósolják, hogy Timosenko igyekezni fog megszerezni Zelenszkij támogatását a miniszterelnöki posztra való jelöléshez az októberre tervezett parlamenti választásokon” – írja a Politico.

(zzz)