Vállalkozásfejlesztés és turizmus kategóriában lehet pályázni

Interjú Berki Mariannával

2019. április 9., 21:29 , 950. szám

Vállalkozásfejlesztés és turisztika kategóriában hirdette meg idei pályázatát az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány. A pályázattal kapcsolatban Berki Mariannát, az alapítvány igazgatóját kérdeztük.

– Hosszabb szünet után ismét pályázhatnak fejlesztési támogatásra a turisztikai vállalkozások. Konkrétan mire is pályázhatnak?

– A turisztikai pályázatok feltételeit teljes mértékben át kellett alakítanunk, mert láttuk 2016-ban, hogy nem úgy teljesülnek a pályázatok, ahogy elvártuk volna. Ezért felkértük a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanácsot, hogy készítsenek el egy koncepciót azzal kapcsolatban, miként lenne célszerű fejleszteni a turisztikai kisvállalkozásokat vidékünkön. Ennek megfelelően a mostani kiírás teljesen más, mint amilyen az első volt. Csak minősített vendégházak pályázhatnak, és felhívnám a pályázók figyelmét, hogy figyelmesen olvassák el a kiírást, mert a korábbiakhoz képest újabb dokumentumokra is szükség van a sikeres pályázathoz. Újdonság viszont az is, hogy nemcsak eszközbeszerzésre, hanem beruházásra is lehet pályázni. Ezt úgy kell érteni, hogy új épület építésére nem, de egy már meglévő épületben, házrészben vendégszoba, mosdó, konyha kialakítására, vagy felújítására lehet pályázni.

A pályázati kiírások a honlapunkon már megtekinthetők: https://www.eganede.com/. Eszközbeszerzések esetében maximum 1,5 millió forintra lehet pályázni, beruházások esetében pedig 5 millió forintra.

A turisztikai pályázatok keret­összege 500 millió forint, de ez a beérkező pályázatok függvényében változhat, indokolt esetben bővülhet.

– Újra megnyílt a vállalkozásfejlesztés kategória is. Mekkora a keretösszeg és mekkora összegeket pályázhatnak meg a kárpátaljai vállalkozók, kisvállalkozások? Vannak-e ebben a kiírásban változások?

– Ebben a kategóriában a kiírás nem változott. Ugyanúgy eszközbeszerzésre lehet pályázni, maximum 3 millió forintig, a keret egymilliárd forint. Az ebben a kategóriá­ban pályázókat arra szeretném kérni, hogy mindenki figyelmesen olvassa el a kiírásnak azt a részét, ahol az van felsorolva, hogy mire nem lehet pályázni.

– Az elmúlt években mire pályáztak leginkább a kárpátaljai vállalkozók?

– A vállalkozásfejlesztés egy nagyon összetett kategória. Ez nem volt alkategóriákra bontva, csak eszközbeszerzésre lehetett pályázni, ahogyan most is. Kávézókat, büféket, kisboltokat működtető vállalkozók közül sokan pályáztak, akik az üzleteikben szükséges eszközök beszerzéséhez kérték a támogatást. Sok fogorvos is pályázott fogorvosi székekre és hozzá tartozó eszközökre, illetve a fodrászatok és szépségszalonok is a legkülönfélébb eszközökre.

– Meddig kell benyújtani a pályázatokat, és mire kell különösen odafigyelniük a pályázóknak?

– A pályázatokat egy hónapig, április 8. és május 8. között lehet beadni. A kötelezően mellékelendő dokumentumok ugyanazok, mint a tavalyi évben, konkrétan fel vannak sorolva a pályázati kiírásban. Figyelni kell arra, hogy három árajánlatot kell beadni, ilyen nem volt első körben sem a turisztikai, sem a vállalkozás kategóriában még. Az árajánlatok magyar fordítása is szükséges, amit a pályázó is lefordíthat vagy alkalmazhat hivatásos fordítót. A pályázat beadásához be kell iratkozni valamelyik irodánkba, minden iroda foglalkozik ügyfélfogadással. A pályázókat arra szeretném kérni, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a pályázataik beadását, mert akkor nagy tumultusra számítunk.

– Sokan várják a közepes vállalkozások számára ígért pályázati lehetőséget Kárpátalján. Ez a kis- és nagyvállalkozások közötti, maximum 100 millió forint közötti összeghatárt jelenti.

– Én is ezt tapasztalom. Ennek a pályázati kategóriának a pontos kidolgozása még tart. Remélem, hogy az idén meg tudjuk majd hirdetni. Viszont én úgy érzékeltem, hogy a legtöbben a turisztikai pályázatokat várták, azzal kapcsolatban érdeklődtek és érdeklődnek a legtöbben jelenleg is.

– Az ukrán titkosszolgálat nyomozott az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány ellen, illetve vizsgálódott a pályázóknál is. Ez nem veheti el a pályázók kedvét?

– Az elmúlt években nagyon sok vállalkozást segítettünk, több mint 3 000 kisvállalkozás csak az általunk kínált pályázati lehetőség miatt jött létre. Úgy tűnik, szemet szúrt a tevékenységünk a hatóságoknak, bár inkább segíteniük kellene a munkánkat, hisz az ukrán állam érdeke is ez lenne. Mindenesetre elmondhatom, nem tapasztaljuk ennek a negatív hatását, hogy kevesebben pályáznának, vagy nem akarnák velünk aláírni a szerződést. Két szerződéskötés is volt azóta, és senki nem mondta vissza hatósági zaklatásokra hivatkozva. Ha a pályázó mindent elkönyvel, feltüntet és nem próbál simlizni az adóbefizetésekkel vagy más dokumentumokban, hanem teljesen legálisan végez mindent, akkor nincs mitől félni, mi törvényellenes dologgal nem foglalkozunk.

I.A./B.Zs.