Az RMDSZ elítéli és jogfosztásnak tartja az ukrán parlament által elfogadott nyelvtörvényt

2019. április 25., 18:37

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elítéli és jogfosztásnak tartja az ukrán parlament által csütörtökön elfogadott nyelvtörvényt – tudatta a szövetség hírlevelében.

A dokumentum idézte Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, aki szerint Ukrajna a nyelvtörvény elfogadásával fikarcnyival sem került közelebb az európai uniós csatlakozáshoz, sőt, távolodik tőle. Kelemen Hunor az ukrán parlament döntését kirekesztőnek és szélsőségesnek tartotta, és abbéli reményét hangoztatta, hogy sem az elnöki mandátuma utolsó napjait töltő Petro Porosenko, sem Volodimir Zelenszkij, a múlt hét végén megválasztott államfő nem hirdeti ki az új jogszabályt.

Az RMDSZ teljes szolidaritásáról biztosította Ukrajna kisebbségeit, köztük a kárpátaljai magyarokat és az Ukrajna területén élő románokat. „Kitartást kívánunk a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek, elnökének, Brenzovics Lászlónak és mindazoknak, akik bátran védik közösségük érdekeit!” – idézte a közlemény Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, aki április elején tudta meg, hogy 2020. október 13-ig kitiltották Ukrajnából.

Az ukrán parlament csütörtökön nagy többséggel – 278 szavazattal – fogadta el a nyelvtörvényként emlegetett, az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály a kárpátaljai magyar szervezetek szerint felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást helyez kilátásba.

Petro Porosenko leköszönő elnök előre jelezte, hogy elfogadása után aláírja a törvényt.

(MTI)