CVK: Részükről nem lesz akadálya az előrehozott parlamenti választásoknak

2019. május 1., 18:37 , 953. szám

Amennyiben előrehozott parlamenti választásokat írnak ki, a Központi Választási Bizottság (CVK) készen fog állni a lebonyolításukra – közölte Tetjana Szlipacsuk, a CVK elnöke, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

„Úgy gondolom, ha az erre vonatkozó döntést a törvényes alapokon hozzák meg, kevés az esély rá, hogy ne álljunk készen. Én inkább úgy tenném fel a kérdést, hogy milyen operatívan sikerül elrendezni mindazt, ami a lebonyolításukhoz szükséges, mivel kérdések merülnek fel a (választásokat – a szerk.) szabályozó törvényekkel, valamint a nagyon fontos nyilvános beszerzések határidőivel és rendjével kapcsolatban, amelyek a parlamenti választások keretei között lényegesen nagyobb problémákat okozhatnak, mint az elnökválasztás szintjén” – mondta.

Szlipacsuk szerint összetett kérdésről van szó, ám a CVK hatáskörén belül mindent el fog követni, hogy megtegye a választási folyamat lebonyolításához szükséges lépéseket.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, korábban Volodimir Zelenszkij elnökjelölt arról beszélt, hogy megválasztása esetén fontolóra veszi a parlament feloszlatását. Ugyanakkor a két kormánypárt, a Petro Porosenko Blokkja (Блок Петра Порошенко) és a Népi Front (Народний фронт) frakciói törvénytelennek tartanák az előrehozott választások megtartását.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)