Értékes monográfiasorozatot kaptak a magyarságintézmények

2019. május 6., 15:56 , 954. szám

Magyarország Kormányának megbízásából, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésével a Méry Ratio Kiadó megjelentette a Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című, 26 kötetből álló monográfiasorozat hasonmását. A nagy értékű könyvadomány ünnepélyes átadására május 2-án, csütörtökön került sor az Ungvári Nemzeti Egyetem Rektori Hivatalának konferenciatermében.

Mint ismeretes, 2018-tól április 30-án ünneplik a magyar film napját annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című filmet. Ebből az alkalomból az átadás előtt Magyarország Ungvári Főkonzulátusának szervezésében levetítették Vékes Csaba Hetedik alabárdos című vígjátékát. Mivel a jelenlévők többsége a meghívóból nem értesült a filmvetítésről, rájuk a meglepetés erejével hatott a 2017-ben bemutatott alkotás. De a 86 perces humoros karriertörténet gyorsan kizökkentett mindenkit a munkával teli hétköznapokból. Élvezettel követtük, hogyan válik a mellőzött színész egy váratlan felkérésnek köszönhetően az „örök statiszta” szerepből a teátrum vezető rendezőjévé. A napjaink színházi világában játszódó, szürreális elemekkel tarkított szatírából az is kiderült, hogy mit tud kezdeni a főhős a számtalan buktatót rejtő vadonatúj megbízatással, és az is, mit szólnak ehhez a kollégái. Végül nemcsak saját álmaiért, hanem az egész társulatért is közösen küzdenek.

A filmvetítés után következett az ünnepi átadás.

– A könyvsorozat – mely a magyar korona országai történetének, földrajzi, képzőművészeti, néprajzi, hadügyi és természeti viszonyainak, közművelődési és közgazdasági állapotának enciklopédiája – Magyarország Kormányának adományaként jut el a határon túli magyar szervezetekhez, intézményekhez azzal a céllal, hogy a Magyarország vármegyéi és városai kiadvány ezen közösségek számára történelmi ismeretforrásul és egyúttal identitáserősítőül szolgáljon. A sorozat az idő folyamán megkerülhetetlen alapmunkává vált, mivel a korban hasonló monográfiai vállalkozások csak elvétve születtek – hangsúlyozta Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja.

Az adományozólapok átadása után technikai okok miatt csupán 8 szervezet képviselői vehették át az 55 kilogramm össz­súlyú 26 kötetes kiadványt. A diplomata mindenkit biztosított arról, hogy a többi szervezethez a külképviselet juttatja majd el a sorozatot.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, aki a megajándékozottak nevében megköszönte a felajánlást, elmondta, hogy történészként jól ismeri a kiadvány tartalmát.

– Az Ungvári Nemzeti Egyetem idegen nyelvű könyvtárában megvannak a sorozat eredeti példányai, amelyek kutathatóak. Úgy hiszem, mindenki nagy örömmel fogja lapozgatni ezt a fundamentális munkát, hisz még mindig a nyomtatott betű az igazi, a Gutenberg-galaxis továbbra is meghatározó. Ugyanakkor szívfájdalmunk, hogy a négy vármegye – Ung, Bereg, Ugocsa és Máramaros –, amelyek területéből kialakult Kárpátalja, sajnos nem került be a sorozatba. Ez arra ösztönözheti a kutatókat, hogy megírják a négy vármegye történetét – jegyezte meg Zubánics László, és viccesen hozzátette, hogy aki megkapja a sorozatot, annak nemcsak 55 kilogramm nyomja majd a polcát, hanem az az óriási tudás, amit az egykori 64 vármegyés magyar királyság történelmét, legnagyobb városait feldolgozó mű rejt.

Buhajla József lapunknak úgyszintén elmondta: óriási jelentősége van ennek a könyvsorozatnak, hiszen a rendszerváltás óta először került sor reprintre a magyar kormány megbízásából, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésével.

– A Kárpátaljára eljuttatott könyvcsomag gazdagítja a megajándékozott szervezeti egységeket, intézményeket, könyvtárakat, egyetemet. Nehéz feladat volt kiválasztani a címzetteket, mert korlátolt mennyiség állt rendelkezésre, de Magyarország Beregszászi Konzulátusával közösen megpróbáltuk úgy elosztani a csomagokat, hogy olyan helyekre kerüljenek, ahol minél több ember számára válnak elérhetővé. Egyébként Beregszászban hasonló módon 20 szervezeti egység kapja meg, és lehetőség van még egy 14 példányból álló angol nyelvű sorozat felajánlására, melyek a konzuli kerületben lévő Lemberg­ben, Ivano-Frankivszban, illetve Csernyivciben kerülnek átadásra – mondta végezetül a diplomata.

Rehó Viktória