UNICEF: Ukrajnában a gyerekek napi 3–7 órát töltenek a közösségi oldalakon

2019. május 26., 12:37

Ukrajnában minden negyedik gyermek elégedetlen, amiért nem látogathatja eleget a közösségi oldalakat – derül ki a UNICEF kutatásából, amelyet a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata ismertet.

A felmérés szerint a tizenévesek körében a 10 éves fiúkat (35,2%) és a szakképzési intézmények diákjait (28,5%) foglalkoztatják leginkább a közösségi oldalakkal kapcsolatos gondolatok.

Rámutatnak, hogy a válaszadók 17,8%-a érezte magát elégedetlennek, mert több időt szeretett volna tölteni a közösségi oldalakon. Arányuk a 10 éves fiúk körében 25,6%, a szakképzési intézmények diákjai körében 18,9% volt.

A tanuló fiatalság 15,1%-a érezte magát rosszul amiatt, hogy nem tudta használni a közösségi oldalakat.

A kutatásból kiderült, hogy a tizenévesek 18,2%-a rendszeresen elhanyagolta a sportolást vagy a hobbiját a közösségi oldalak miatt. Ők legnagyobb arányban (26%) a 16 éves lányok között fordultak elő.

Emellett minden tizedik serdülő rendszeresen hazudik a szüleinek vagy a barátainak arról, hogy mennyi időt tölt a közösségi oldalakon (a fiúk 11,7%-a és a lányok 9,5%-a). A serdülők 13,5%-ának van konfliktusa a családtagjaival a közösségi oldalak használata miatt. Ugyanakkor a fiúk 32,8%-a és a lányok 39,9%-a közölte, azért használja a közösségi oldalakat, hogy megszabaduljon negatív érzéseitől.

A mai ukrán tizenévesek átlagosan napi három órát töltenek az elektronikus készülékek előtt a közösségi oldalakon kommunikálva, a házi feladatot készítve, vagy információk után kutatva a világhálón. A válaszadók 14,3%-a közölte, hogy a gépek előtt töltött idő eléri vagy meghaladja a napi hét órát.

(zn.ua/Kárpátalja)