Pécsett vendégszerepelt a Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes

2019. június 11., 19:26 , 959. szám

Az idei éven is megrendezésre került a Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivál Pécsett június 7–10. között. Az eseményre  Európa számos országából érkeztek fellépők, vidékünket a Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes képviselte nagy sikerrel.

A folklórfesztivál minden nap táncos-zenés felvonulással indult. Csütörtök délután hivatalosan is megnyílt a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) és ezzel egyidőben a Sétatér Fesztivál is, melynek kultúrprogramján belül több mint harminc könnyűzenei koncertet és táncbemutatót tartanak a nyár folyamán.

A fesztiválon belül zajlott vasárnapig a Déli Kapu Nemzetközi Folk­lórfesztivál is, amelyen a hazai és nemzetközi folklórvilág színe-java megfordult. Az idén hetedik alkalommal megrendezett tánceseményen a négy nap alatt 28 együttes közel 500 táncosát nézhették meg az érdeklődők. A fesztiválon vendégszerepelt a Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes is, amely a Határon Túli Magyar Közösségek gáláján viski és nagydobornyi táncokkal mutatkozott be. A színvonalas gálán olyan ismert néptáncegyüttesek is felléptek, mint a Kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes, és a Csallóközi Néptáncegyüttes.

A gálán a fellépő együttesek egyéni produkcióját követően közös szatmári és kalotaszegi záróelőadással kedveskedtek a táncosok, melyet nagy örömmel fogadott a közönség.

A Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes már számos alkalommal képviselte vidékünket különböző magas rangú folklóreseményeken, a Déli Kapu Fesztiválon azonban először mutatkozhatott be Kárpátalja néptánckultúrája is, amelyet a helyiek nagy érdeklődéssel fogadtak.

A fesztivál ideje alatt az esti néptáncelőadások mellett kirakodóvásár, kézművesprogramok, kiállítások, gasztronómiai bemutatók is várták az érdeklődőket.

EV