Gyermekek és felnőttek közös ünnepe Csapon

2019. június 19., 09:44 , 960. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezete (KMKSZ UKSZ) és Csapi Alapszervezete vasárnap, június 16-án tizenharmadik alkalommal rendezte meg Csapon a gyermeknapot. A színvonalas rendezvénynek ezúttal is a Csapi 2. Számú Széchenyi István Középiskola adott otthont. Az udvarról már korán reggel vidám gyermekdalok hangját repítette messzire a szél, miközben a nagy forróság ellenére egyre jöttek kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt.

– A gyermeknap az első és legnagyobb rendezvényünk, és azt hiszem, nem is tudnánk úgy elképzelni egy évet, hogy ne rendeznénk gyermeknapot Csapon a KMKSZ közösségével – kezdte beszédét az ünnepélyes megnyitón Balogh Lívia, a KMKSZ UKSZ és a csapi alapszervezet elnöke. Köszöntötte az egybegyűlteket, majd bemutatta a vendégeket: Bege Krisztinát, Magyarország ungvári konzulját; Barta Józsefet, a KMKSZ alelnökét, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének első helyettesét (és kiemelt egy nagyon fontos információt), aki a KMKSZ jelöltje az ukrajnai parlamenti választásokon az Ungvári járásban, valamint Molnár Eleonórát, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnök asszonyát és Maha Lászlót, a Csapi 2. Számú Széchenyi István Középiskola igazgatóját.

– Ma, amikor kora reggeltől készültünk és ellenőriztem a listát, hogy kik lesznek itt, és kik vállaltak szerepet, rájöttem, olyan régen szervezzük meg ezt az eseményt, hogy azóta felnőtt egy generáció – folytatta nyitóbeszédét Balogh Lívia. – Van, aki az elmúlt években mind a 13 alkalommal részt vett, de olyanok is vannak, akik az elején még gyermekként vettek részt, és játszottak önfeledten, ma pedig már itt állnak a mikrofonnál, vagy éppen kézműveskednek, és segítenek a rendezvény lebonyolításában. Azt gondolom, olyan rendezvényeket érdemes szervezni, olyan közösségeket érdemes építeni, ahol évtizedeken át tudnak tenni a közösségért, tenni saját magunkért. Hiszen rajtunk kívül más nem vállalja azokat a szerepeket, amelyeket mi igen! – zárta ünnepi gondolatait az elnök asszony, és köszönetet mondott minden résztvevőnek a hozzájárulásért, külön kiemelve az alapszervezet, a KMKSZ Ifjúsági Szervezete, a helyi nyugdíjasklub és a cserkészcsapat, valamint a szülők segítségét, akik nélkül nem lenne minden éven gyermeknap.

Bege Krisztina konzul a gyermekeknek a szüleikhez intézett üzenetét osztotta meg a jelenlévőkkel:

– Ne érezz bűntudatot, ha nem tudsz megadni nekem mindent, amire fáj a fogam. Néha csak azért kérek valamit, hogy láthassam, hol a határ. De add nekem az idődet, kérdezd meg, mi történt az iskolában vagy az óvodában, beszélgess velem arról, hogy mit gondolok. Érdeklődj afelől, hogyan oldom meg a feladataimat, taníts engem a jóra, és mondd el, mi a rossz. Terelj jó útra, ha tévedtem. Szeress, és hagyd, hogy szeresselek! (...) Kérlek, mindenekelőtt taníts a szeretetre, a hitre és az emberek, magyarságunk tiszteletére! – mondta az anyaországi diplomata mintegy útmutatóként.

Barta József köszöntőjében kiemelte, hogy a gyermeknap nemcsak a hétköznapok, de még a vasárnapok sorában is különleges alkalom, amelyet Ukrajnában 21. éve ünnepelnek hivatalosan június 1-jén.

– Kárpátalján is sok helyen szerveznek gyermeknapot, de a csapi a legjobb! – szögezte le, és megjegyezte, azért ünneplik a gyermeknapot, hogy ezen a napon felhívják a szülők, felnőttek és a politikusok figyelmét a gyermekek helyzetére, jogaira és problémáira. Itt, Ukrajnában, Kárpátalján és Csapon is a gyerekek számára az a legnagyobb probléma – amit talán ők még nem, de a szülők jól érzékelnek – hogy megfosztanak minket az anyanyelvünkön való tanulás jogától.

– A mi dolgunk, akik politikával foglalkozunk, fellépni ez ellen. Ebben a kérdésben magunk mögött tudhatjuk a kárpátaljai magyarságot, és a magyar nemzeti kormány is mellettünk, mögöttünk áll. Kitartóan küzdünk azért, hogy visszaadják a jogot nekünk arra, amit Ukrajna alkotmánya törvényileg is garantál, és a nemzetközi vállalásai is előírnak, hogy a gyerekek azon a nyelven tanulhassanak, amelyiken akarnak, ha éppen magyar nyelven, amely mindannyiunk számára a legkedvesebb és legszebb, akkor magyarul – hangsúlyozta Barta József, majd egy ajándékba hozott mesével folytatta: – Volt egy bölcs ember, aki azt mondta: mától kezdve mindig a mai napnak fogok örülni, s így is tett. Boldogan élt, míg meg nem halt. – Végezetül azt javasolta, hogy mindenki hallgasson erre a bölcs emberre és akkor boldog lesz.

– A mai nehéz, gonosz világban annyi probléma van, de van egy kis fénysugár, ez ti vagytok, gyerekek – hangsúlyozta Maha László iskolaigazgató és köszönetet mondott Balogh Líviának, aki nélkül ez a nap nem jött volna létre.

A hivatalos megnyitót követően rövid koncert következett. Dzjabkó Rebeka előadásában népdalcsokor hangzott el, fellépett a Szirmocskák táncegyüttes (Ködöböcz Zsuzsanna), a Jácint tánccsoport (Andrejcsik Boglárka) és a Kökény néptáncegyüttes (Molnár Beáta) zárta a kulturális programot.

Ezután kiosztásra került a 200 darab héliumos lufi, amellyel Magyarország Ungvári Főkonzulátusa minden évben hagyományosan támogatja a rendezvényt. A teret pedig átvette a Csapi 3. Számú Cserkészcsapat. Pohorlyák Georgina, Kovács Marianna, Bereczky Tamás vezetésével népi és cserkészjátékokat mutattak be.

A rendezvény nem jöhetett volna létre, ha nem lennének aktív csapiak. Dolgozott a rendezvény főorvosa, Szabó Erika, akinél vércukorszintet és vérnyomást mérhettek. A sátrakban kézműves-foglalkozások zajlottak. Sütő Mária nyugalmazott aranykezű pedagógus a csuhészobrászat és bábkészítés, Báthori Mária szintén nyugalmazott pedagógus a papírpohárfestés rejtelmeibe kalauzolta az érdeklődőket. Daskovszkaja Szabinától díszgömbkészítést, Balogh-Kohutics Mariannától medúzakészítést, Skogyina Marinától gyöngyfűzést tanulhattak. Vecsorinszka Angéla, Kozma Julcsi, Szabó Klaudia, Kertész Dianna, Molnár Bianka és Györke Nikoletta arcfestésben és tetoválásban jeleskedett.

Idén egy különlegességgel is készültek Urbán Erik jóvoltából, aki felajánlotta, hogy egyéni tervezésű lézertechnikával kulcstartókat nyomtat, neki Kovács Gergő segített a festésben.

Volt ügyességi vetélkedő kicsiknek Hurik Ilona vezetésével, a kisállat-simogatóban Szabó Gyula és Katalin felügyelete alatt ismerkedtek a házi és egzotikus állatokkal. Szaniszló Marianna az elmaradhatatlan aszfaltrajzversenyt irányította. A nagyobbak számára Kovács Géza focikupát szervezett. A helyi tűzoltók vízfürdőt is tartottak. Az ugrálóvár és trambulin, hinta költségének nagy részét az elmúlt évekhez hasonlóan a népfőiskola finanszírozta.

A rendezvényt támogatta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, valamint a Ricco Pizza, az Italia Snack & Pizza étterem, Jermolova Szilvia és Furda Csaba magánvállalkozó. De Bereczky Zsuzsanna bodzaszörpje, Kovács Marianna tepertős pogácsája és Juhász Miklós (Öpe) bográcsgulyása nélkül nem lett volna nagyszerű gyermeknap. Az alapszervezet választmánya és aktivistái, mintegy 30 fő dolgozott a háttérben. Olyan ünnep, amelyen gyermek és felnőtt egyaránt kikapcsolódott, és annyi energiát, életkedvet szerezhetett, amennyi segít majd kitartani a hétköznapok küzdelmeiben.

R. V.