Gyümölcsösök gyomirtása III.

2019. július 17., 09:48 , 964. szám

Korábbi írásainkban röviden összefoglaltuk a „mikor” és „mivel” kérdéskörét, ezúttal a gyomirtás módját szeretnénk felvázolni. Sokszor kapunk olyan kérdéseket, hogy mégis hogyan, mikor végezhető eredményes gyomirtás, esetleg milyen napszakban vagy fejlettségi állapotban célszerű belevágni? Az alábbiakban ezeket a kérdéseket igyekszünk körbejárni.

Hogyan juttathatjuk ki a gyomirtó szereket?

A gyümölcsösök gyomirtásánál több eszköz használatát vehetjük fontolóra. Egy kisebb gyümölcsösben (1 ha alatti területen) elegendő a már jól ismert háti permetező. Ez az eszköz többé-kevésbé megfelel a célra, bár lassú és időigényes. Mivel a „jó” munkaerő egyre nagyobb probléma, érdemes más megoldás után néznünk.

A nagyobb gyümölcsültetvényekben mindenképpen javasolt egy speciális gyomirtózó készülék beszerzése, melyet traktorral működtethetünk. Ez az eszköz nem áll másból, mint egy hagyományos permetező készülékből, a hozzá tartozó – a traktor orrához csatlakozó – vázból, valamint 2-3 permetező fúvókából. Egy ilyen eszközzel jócskán megnövelhetjük teljesítményünket, akár 6–12 ha terület is gyomtalanítható így egyetlen nap alatt – az időjárás függvényében. Nem kell megijednünk ettől az eszköztől, sőt, akár házilag is barkácsolhatunk a célnak megfelelő készüléket néhány óra leforgása alatt, kevés alapanyagból.

Az eszköz igen fontos, mivel hatékony, gyors és megfelelő minőségű munkát végezhetünk el gépesítve, a lehető legköltséghatékonyabb módon. Munkavégzéskor figyeljünk oda, hogy a permetező készülék 1 bar nyomáson üzemeljen, s a traktor sebességével szabályozhatjuk a kijuttatni kívánt permetlé mennyiségét.

A kijuttatott permetlé mennyisége a gyomok mennyiségétől és méretétől függ:

- az előre lekaszált, vagy legfeljebb 15 cm magas gyomok esetében elegendő 200-220 liter permetlé/ha;

- 300-350 liter/ha permetlével dolgozunk, ha a gyomok magassága eléri a 30-40 cm-t (érdemes megemlíteni, hogy ennél a növénymagasságnál a permetezés hatása jelentősen csökken, és a műveletet három hét múlva meg kell ismételni);

- a 40 cm-nél magasabb gyomok esetében a gyomirtás hatékonysága rendkívül alacsony – ilyenkor ajánlott kaszálást végezni, s csak néhány nappal később alkalmazni a gyomirtó szert.

Mikor végezhetünk eredményes gyomirtást?

Gyümölcsösök gyomtalanításakor az első szabály, hogy ne hagyjuk „túlnőni” a gyomokat. A magas gyomnövényzet eltávolítása többletköltséget és többletmunkát von maga után. A kellő időben (15 cm-es magasságig) végezhető el megfelelő hatékonysággal a gyomirtás.

A második szabály az időjárási tényezők számbavétele.

1. Nagyon fontos a hőmérséklet: gyomirtást csak 15–25°C között végezhetünk eredményesen. Semmiképpen ne permetezzünk fullasztó nyári hőségben!

2. Szintén nagyon fontos a szél­erősség. Az erős széllökések következtében a gyomirtó szer rákerülhet a gyümölcsfára, így károkat okozhat. Akár az is előfordulhat, hogy több jut a permetléből a gyümölcsfára, mint a talajra. Tehát ajánlott olyankor permetezni, amikor a szél­erősség nem haladja meg 12 km/h-t.

3. Az időjárási tényezőkhöz sorolható a napsugárzás is. Igyekezzünk nem tűző napfényben permetezni, ajánlott az esti órákban, vagy kora reggel végezni ezt a munkát.

4. Akár estefelé permetezünk, akár reggel, figyeljünk oda, hogy a gyomnövények ne legyenek nedvesek, illetve a talaj is a lehető legszárazabb legyen. Tehát eső után addig ne permetezzünk, míg a talaj felső rétege meg nem szárad.

A harmadik szabály, hogy tartsuk be az előírt dózisokat. Minden gyomirtó szernél van egy ajánlott l/ha dózis, melyet ajánlatos betartani. Kifejezetten javallott kerülni azt a gyakorlatot, hogy dupla, vagy tripla adagot juttatunk ki egy hektárra. Ilyenkor, egy erős hőhullám következtében, a gyomirtó szer párologni kezd a gyomnövényről, illetve a talajból, s felkerülve a gyümölcsfa leveleire hatalmas károkat okozhat.

Minden esetben ajánlott kikérni a szakember tanácsát a gyomirtó szerek használatáról. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa