Megújult a Gálocsi Oktatási-Nevelési Komplexum

2019. július 17., 09:33 , 964. szám

Az ungvári járási Gálocson múlt szerdán ünnepélyes keretek között adták át a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program második ütemében felújított oktatási-nevelési komplexumot.

Grezsa István, Szabolcs-­Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos az avatási ünnepségen kihangsúlyozta:

– Kárpátalján páratlan szeretettel és nemzeti hűséggel találkozunk, amely megerősít minket abban, hogy folytatnunk kell a megkezdett munkát – mondta meggyőződésének hangot adva, miszerint nem szabad megengedni a mély szakadék kialakulását az életszínvonal terén a Kárpát-medence különböző régiói között. – Ez egyfajta reményt és üzenetet is hordoz. Reményt arra, hogy megérte kitartani a nehéz gazdasági, társadalmi viszonyok és az évek óta tartó kijevi magyarellenes kampány ellenére, s üzenetet Magyarország kormányától, hogy tegyék ezt meg a jövőben is a keresztény hit védelmében.

– Lehet, hogy a kárpátaljai magyarság lélekszáma fogy, s csak alig több mint 130 ezren vagyunk, de az iskolába járók száma évről évre növekszik. A tavalyi 2000 diákhoz képest idén mintegy 200 gyerekkel több iratkozott be megyeszerte a magyar tanintézményekbe – kezdte beszédét Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke. – Ez azt jelenti, hogy a magyar kultúrának van ereje, és azt nekünk kell megőrizni, ez a mi felelősségünk! S ennek az óvoda az alappillére – emelte ki köszöntőjében, és kifejtette: „Ez az óvoda is példája annak, hogyan lehet a megpróbáltatások ellenére megőrizni ezt a kultúrát.” Orosz Ildikó mindenkit a gyermekvállalásra biztatott, és felhívta a megjelent szülők, nagyszülők figyelmét az előrehozott parlamenti választások fontosságára, hogy legyenek minden szinten – a falvaktól a parlamentig – képviselőink.

Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke és a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese kiemelte azt a tényt, hogy a magyar identitás kinevelése már óvodás korban elkezdődik a különböző játékok, népdalok és néptáncok megismertetésével, a nyelv és a kultúra elsajátításával.

– A mi dolgunk, hogy minőségi jövőt biztosítsunk gyermekeinknek, és megőrizzük az anyanyelven való tanulás jogát. Mi, akik érdekképviseletet gyakorolunk Kárpátalján, vállaljuk a küzdelmet, melyet ezért meg kell vívni! Támogat bennünket a kárpátaljai magyar közösség, és a magyar kormány is segít nekünk megvívni ezt a politikai küzdelmet – szögezte le a 68-as választókerület népképviselő-jelöltje, és köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult az óvoda megújításához.

Szaniszló Erzsébet intézményvezetőtől megtudhattuk, hogy az óvoda és az elemi iskola rossz állapotban volt: cserére szorult a szennyvízelvezető rendszer, elavult volt a bútorzat, kevés játék volt. Önerőből nem tudták volna elvégezni a munkálatokat. Állami támogatásból 2 évvel ezelőtt sikerült kicserélni a padlózatot, valamint az elektromos hálózatot. De a felújítási munkálatok jelentős részét anyaországi támogatásból végezték el. A magyar kormány több mint 2 millió hrivnya értékben támogatta a projektet. Megújult a konyha, a mosdóhelyiségek, valamint a foglalkoztató- és a hálótermek, a lépcső és a külső terasz, kicserélték a belső nyílászárókat, kibővült az épület, ami újabb csoport nyitását teszi lehetővé. Jelenleg 29 gyermek jár óvodába, és roma gyerekeket is foglalkoztatnak hetente két alkalommal. A felújításnak köszönhetően a jövőben saját teremben tanulhatnak. A második szinten osztálytermeket alakítottak ki. Az elemi iskola 32 tanulóval kezdi meg az új tanévet.

Az avatóünnepség végén Kovács Attila református lelkész kért áldást az intézményre, majd az óvodás gyermekek színes műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

R. V.