Felmérés: A szlovákiai magyarok erős magyar parlamenti képviseletet szeretnének

2019. július 31., 10:15 , 966. szám

A szlovákiai magyarok erős magyar parlamenti képviseletet szeretnének – derült ki a Fórum Kisebbségkutató Intézet Szociológiai és Demográfiai Kutatások Részleg június 17–30-a között végzett felmérésének eredményéből.

Az eredményekből kiderült, hogy ha a közeljövőben lennének a parlamenti választások Szlovákiában, a megkérdezettek 67%-a menne el szavazni – ez egy évvel ezelőtt 77% volt, tehát megcsappant a szlovákiai magyarok választókedve. Azok, akik biztosan vagy inkább nem mennének el választani, tizennégy lehetséges ok közül ezt leginkább a következő hárommal indokolták: a politikusok nem tartják be az ígéreteiket (89%), a Híd és a Magyar Közösség Pártja (MKP) között nincs összetartás (84%), a politikusok nem a választók érdekeit képviselik (78%).

Felmérés szerint a négy szlovákiai magyar pártra összesen 57% szavazna, ami lényegében megfelel a 2018-ban mért 58%-nak. Míg azonban a 2018-as felmérés alapján csupán a megkérdezettek 5%-a szavazott volna szlovák pártokra, a jelenlegi felmérés szerint már a 14%-uk. Vagyis miközben a magyar pártok támogatottsága nem nőtt, a szlovák pártoké jelentősen megemelkedett, ami a felmérés szerint elsősorban az újonnan alakult pártok népszerűségének köszönhető, áll a közleményben. Hozzáteszik, hogy ugyanakkor a megkérdezettek 88%-a szerint szükséges, hogy a szlovákiai magyaroknak legyen saját politikai képviseletük.

Fény derült arra is, hogy a magyar szavazók a politikai érdekképviselet legmegfelelőbb formájának az egyetlen magyar politikai szubjektumot tartják (67%), másodikként pedig azt, ha van több magyar párt, amelyek együttműködnek (21%). Az érdekképviselet lehetséges további formáit, tehát a külön utat járó több magyar pártot (2%), a szlovák pártokon belül működő magyar képviselőket (4%), a magyarok érdekeit felvállaló szlovák pártot (3%) csupán elenyésző számuk tartja a legmegfelelőbbnek.

A magyar összefogásra épülő politikai képviselet a szavazókedven is lendítene, hiszen abban az esetben, ha a parlamenti választások előtt a magyar pártok összefognának, a válaszadók 75%-a jelezte, hogy elmenne szavazni (összefogás nélkül ez az arány 67%), és 70%-uk egyben erre a képviseletre szavazna (összefogás híján a négy magyar pártra csupán 57%-uk voksolna). A még bizonytalanok 57%-a szavazna az esetleges közös magyar képviseletre – fejtik ki a felmérés készítői.

(Rizsányi Attila, vajma.info/Kárpátalja)